ShetlandponyPoets de vacht van uw Shetlandpony iedere week. Dit is goed voor de huid en de vacht maar ook goed voor het opbouwen van de vertrouwensband tussen u en uw pony. Verwijder alle vuil van uw pony zijn vacht, manen en staart.

Borstelen

Voor het borstelen zorg je altijd dat je twee popere borstels bij de hand hebt. Een zachte en een harde borstel. Je borstelt eerst met de harde borstel de vacht. Maar niet op de gevoelige plekken zoals de onderbuik. Daarna neem je de zachtere borstel. Blijf borstelen tot alle vuile korstjes weg zijn, zoals poep, zand, enz... Zeker de plek waar het zadel komt te liggen moet helemaal proper zijn. 

Als de pony in de rui is dan ben je best met een ronde rubberen borstel of een plastic borstel met lange haren die geschikt zijn voor het weghalen van haar. Bij het gebruik van deze borstels heb je het voordeel dat je de ponyharen er gemakkelijker kan vanaf halen. Maak na het borstelen de borstels steeds goed schoon.

Op het hoofd zit ook een stukje haar. Dat wordt officieel de 'maantop' genoemd. Kam dit rustig en goed zodat er geen klitten meer inzitten. 

Borstelen bij keuring

Indien u met uw Shetlander keuringen bezoekt dan is het niet aan te raden om de manen en de staart veel te borstelen, een kenmerk van dit ras is een dikke en weelderige staart en manen. Als u steeds de manen en staart met borstels en kammen bewerkt dan dunnen deze veel uit. Om het kitten tegen te gaan kan je dan een anti-klit spray aankopen en daarmee de manen en staart inspuiten, dit stoot ook het vuil af. De vacht zelf mag wel nog gewoon geborsteld worden.

Winter

Pony's die in de winter buiten staan mag je alleen oppervlakkig poetsen om de vetlaag niet te verwijderen.

Wassen

Uw Shetlandpony veelvuldig wassen is niet zo goed. In de zomer mag je uw pony wel 1 of 2 keer goed wassen, eventueel met betadineshampoo tegen de jeuk.

Staart

Zorg dat de staart van de Shetlandpony niet op de grond gaat hangen. De pony kan er op trappen en er gaan staartharen verloren waardoor er lelijke uitgetrapte staarten ontstaan in plaats van mooie volle staarten. Knip 1 keer per maand een centimeter van de staart waardoor deze steeds enkele centimeters boven de grond blijft hangen.

Staartbijten

Bij veulens kan het staartbijten voor een probleem zorgen. Meestal gebeurd dit bij nat weer en het gaat heel snel. Op slechts 1 nacht kan de staart afgebeten zijn, terwijl het bijna een jaar duurt vooraleer de haren weer op hun lengte zijn. Als u merkt dat een veulen aan staartbijten doet, onderneem dan meteen actie. U kan de staart gedurende enkele weken dagelijks inspuiten met speciale daarvoor in de handel verkrijgbare spray.

Bron: van Raak r. en redactie www.overdieren.nl, 2004, De Shetlandpony. Warffum: Welzo Media Productions - Band G., (2001), De Shetlandpony als gezelschapsdier. Deurne: Etiko.