Het karakteristieke uiterlijk

ShetlandponyHet uiterlijk van de Shetlandpony is vooral te herkennen aan zijn afmetingen. Het is het kleinste ponyras ter wereld. Maar uiteraard is er meer aan op te merken. In de winter heeft de pony een heel dikke warme vacht en steeds prachtige volle manen. Hij heeft een volle staart en boven de ogen een dikke pluk haar.  Hij kan zwart zijn, vos, schimmel, bont en alle andere varianten want een Shetlander mag alle kleuren hebben.

De gestippelde Appaloosa Shetlanders zijn heel populair maar zijn niet echt erkend en hebben ook geen officiële papieren. Toch worden voor deze pony's soms enorme bedragen betaald.

Grote en kleine Shetlandpony's

Een Shetlander wordt onderverdeeld in 4 hoofdmaten:

  • mini maat: tot 86 cm.
  • kleine maat: van 87 tot 92 cm.
  • midden maat: van 93 tot 98 cm.
  • grote maat: van 99 tot 107 cm.

Bovenvermelde maten zijn de officiële hoogtematen van het Stamboek voor dieren van 3 jaar en ouder.

Keuring

Voor liefhebbers van Shetlandpony's die zich bezighouden met het fokken van de meest ideale dieren zijn de exterieurbeoordelingen die georganiseerd worden door het Stamboek heel belangrijk. De meeste fokkers laten hun pony's meerdere keren per jaar keuren voor de beoordeling op exterieur en beweging. Een premiekeuring kan slechts 1 keer per jaar.

Met exterieur bedoelen paard- en ponykenners de bouw en de verhoudingen binnen die bouw van de pony. Er is een onderverdeling in 3 stukken: voorhand, middenhand en achterhand.

Het ideale uiterlijk

Een typische Shetlandpony moet harmonieus en evenwichtig gebouwd zijn. De pony moet goede verhoudingen hebben tussen het lichaam en de benen. Men geeft er de voorkeur aan dat de pony eerder een rechthoekige vorm heeft dan een vierkant. Daarmee bedoelt men dat de pony langer moet zijn dan dat hij hoog is. De lengte mag echter niet voortvloeien uit een lange rug maar moet komen van een lange hals en een schuine schouder.

Het hoofd moet mooi gevormd zijn, de oren niet te groot en de ogen moeten er levendig en intelligent uitzien. De hals mag niet te diep aangezet zijn en moet voldoende lengte hebben en een goede houding. De schouder moet schuin geplaatst zijn en goed ontwikkeld. De rug moet sterk en gespierd zijn en mooi aansluiten.

De beharing van de vacht moet zwaar zijn met een volle lange staart en volle manen. De pony moet sterke zware benen hebben en goede voeten met een goed ontwikkelde bovenarm. De Shetlandpony moet vlot en krachtig bewegen.

Anatomie Shetlandpony

1. maantop - 2. kaak - 3. nek - 4. manenkam - 5. hals - 6. halsadergroef - 7. keelrand - 8. voorborst - 9. boeg - 10. schouder - 11. bovenarm - 12. onderarm - 13. knie - 14. pijp - 15. onderborst - 16. hoef - 17. heup - 18. lendenen - 19. rug - 20. ribben - 21. flank - 22. buik - 23. achterhand - 24. sprong - 25. schenkel - 26. kroonrand - 27. pijp - 28. kogel - 29. koot - 30. hoef - 31. hielhak - 32. staart - 33. broek - 34. dij - 35. staartinplant - 36. kruis

Anatomie shetlandpony

Video: Premiekeuring van Shetlandpony, Fokvereniging De IJsselstreek

Bron: Band G., (2001), De Shetlandpony als gezelschapsdier. Deurne: Etiko.