Inhoud van dit artikel

Shetlandpony in stalHet is niet zo dat je een Shetlandpony kan beschouwen als een stalpony, hou deze pony alleen tijdelijk in de stal als het echt nodig is. Geef ze wel voldoende beweging, daglicht en ventilatie.

De ponystal kan eenvoudig gemaakt worden, een overdekte schuilplaats die aan drie kanten dicht is zal uw pony al voldoende vinden tijdens de natte wintermaanden. Dikwijls worden de pony's van januari tot en met maart van het weiland gehaald omdat tijdens deze natte periode veel schade aan het weiland kan toegebracht worden. De pony's kunnen dan in een paddock of bak geplaatst worden. Een box kan uiteraard ook dienen als huisvesting. Voor een Shetlandpony is een ruimte van 2,5 op 2,5 meter voldoende.

Men kan ook een loopstal of een groepsbox plaatsen voor meerdere pony's. Over het algemeen maakt men voor Shetlandpony's geen gebruik van tralieboxen maar gebruikt men wel houten stallen met gladde houten wanden. Voldoende daglicht in de stal is aanbevolen, je kan eventueel gebruik maken van lichtdoorlatende dakplaten. Een halfopen deur zorgt meteen ook voor voldoende ventilatie, Shetlandpony's moeten niet te warm staan, de temperatuur binnen mag dan ook dezelfde zijn als de buitentemperatuur.

Drinkwater

Natuurlijk mag men ook geen vers drinkwater vergeten te plaatsen, dit is heel belangrijk. Neem een grote emmer of een speciekuip en ververs het water elke dag. Om omstoten te vermijden moet de emmer of kuip vast staan, je kan ze eventueel in een autoband neerzetten.

Hooi

Het is niet aanbevolen om in een box het hooi gewoon op de grond te werpen, het hooi wordt dan vermengd met mest en stro. Een hooiruif kan een oplossing bieden maar deze mag niet te hoog zitten, het is niet goed voor de luchtwegen en het slikken van uw Shetlandpony. Een nog betere oplossing is een driehoekige hooibak op de grond, de pony kan dan in een natuurlijke houding het eten opeten.

Bodembedekking

Stro kan gebruikt worden als bodembedekking maar neemt slecht vocht op waardoor de ponybox dus snel nat wordt. Tarwestro wordt trouwens snel opgegeten, als u toch stro wil gebruiken neem dan roggestro, dit neemt het beste vocht op. Je kan ook het duurdere vlasstro gebruiken of houtkrullen. De houtkrullen kan je in balen kopen, maar koop het niet in de zagerij zelf. In de houtkrullen die je rechtstreeks koopt bij de zagerij zit stof en ook giftige houtsoorten kunnen er in zitten. De urine wordt het best geabsorbeert als je wat zaagsel onder het stro verwerkt. Dagelijks kan je wat uitmesten door de natte delen en de mest te verwijderen, of je kan 1 keer per week uitmesten en tussendoor opstrooien.

Bron: van Raak r. en redactie www.overdieren.nl, 2004, De Shetlandpony. Warffum: Welzo Media Productions

De Shetlandpony is een winterhard dier!