Inhoud van dit artikel

Een paard dat opgeschrikt wordt kan overleven door te vluchten. Indien ze 's nachts aangevallen worden door een roofdier dan is hun overlevingskans om te overleven groter als ze zo snel mogelijk kunnen vluchten, daarom gaan paarden niet liggen om te slapen. Ze slapen al staand.

Hoe kunnen paarden staand slapen?

Dit noemt men een "stay apparatus", dat is een aanpassing van het bewegingsapparaat van een paard waardoor het zijn benen zo kan plaatsen dat de spieren geen inspanningen moeten doen om te kunnen blijven staan. Bij de voorbenen gaat dit vrij vlot omdat ze van nature in een rechte, dragende houding rusten. De achterbenen zijn ingewikkelder, deze hebben een combinatie van gewrichtsbanden en aangepaste gewrichten ontwikkeld waardoor ze het achterkniegewicht en het hielgewricht in een vaste onbeweegbare positie kunnen vastzetten.

Wanneer het paard slaapt dan wordt een achterbeen in deze positie "vastgezet", het gewicht van zijn achterste rust dan op één achterbeen terwijl het andere in een gebogen positie rust. Het is een geniale aanpassing maar toch hebben paarden ook een diepere slaap nodig waarbij ze moeten gaan liggen. Die diepe slaap (remslaap) hebben ze ongeveer 15 minuten per dag nodig en moeten ze al liggend doen.

Paarden kunnen trouwens niet lang neerliggen want de bloedtoevoer naar de grotere spieren van het been verloopt moeilijker waardoor ze moeite hebben om weer op te staan. Hoe groter het paard is hoe groter het probleem zich voordoet.

Of het nu gaat om een paard in het wild of een paard op een manege, het dier moet zich eerst veilig voelen voordat het zal gaan liggen om te slapen. Het zou sterven zonder een diepe slaap van enkele minuten. In een kudde genieten paarden van de bescherming van hun kudde terwijl ze diep slapen. Je zal nooit de ganse kudde op de grond zien liggen slapen, er is er altijd minstens één die rechtopstaand zal slapen. Veulens hebben meer slaap nodig dan volwassen paarden, de moeder zal over haar veiligheid waken terwijl het ligt te slapen.

Bron: Becker M., Pavia A., Spadafori G., Becker T. (2007). Why do horses sleep standing up? Florida:Health Communications Inc.