Mag mijn Shetlander in de winter buiten?

PonystalAls je de herkomst van de Shetland pony er even op nakijkt dan stel je misschien wel de vraag "Is een stal wel echt nodig?". De Shetland pony komt van de Shetland eilanden. Ruige eilanden met een bar klimaat. En daar stonden ze toch ook buiten? Met hoogstens een verdwaalde boom of stevige struik om te schuilen als het weer eens aan het regenen was. En bang zijn dat je Shetlander het koud krijgt hoef je ook niet echt te zijn. Ze krijgen immers zo'n lekkere dikke berenvacht. 

Het gebeurd regelmatig dat mensen de dierenbescherming bellen met de klacht dat er een paar arme, kleine pony's buiten in de kou staan met een laag sneeuw op hun rug. En toch is dat helemaal geen ramp. De sneeuw die op de brede rug van de pony's blijft liggen bewijst vooral hoe goed de vacht van de pony's isoleert. De warmte blijft binnen in het dier en de kou buiten. Shetlanders kunnen gemakkelijk zomer en winter buiten blijven. MAAR! Ze moeten wel een plaats hebben waar ze droog en tochtvrij kunnen schuilen! En ze moeten gemakkelijk bij proper en helder water kunnen om te drinken.

Toch een warme stal?

Er zijn verschillende redenen waarom je toch een deftige stal zou voorzien voor de pony:

  • Pony's die gebruikt worden voor keuringen, wedstrijden of shows mogen eigenlijk s' winters niet te dik in de vacht zitten. Om de eenvoudige reden dat ze dan veel te snel zweten als er evenementen gehouden worden die binnen zijn. De dikke wintervacht afremmen kan je met een ponydeken. Ze kunnen dan gerust elke dag naar buiten met hun deken op het lichaam.
  • Het Nederlandse klimaat zorgt dikwijls voor weilanden die te "vet" zijn. Het gras is te voedzaam voor Shetland pony's. Ze kunnen dan niet de ganse dag op de wei blijven, een paar uur is voldoende. De rest van de dag kunnen ze in de stal of in een buitenbak met zand.
  • Een derde reden om toch een stal te voorzien voor uw Shetlander zijn de kinderen. Als uw kinderen veel met de pony willen doen en het is misschien te moeilijk of te lastig om de pony's elke dag binnen te halen.

Een open stal moet groot genoeg zijn voor alle pony's om er onder te kunnen staan. De opening moet uit de wind zijn. Een gewone paardenstal is zo'n 3 op 3 meter en dat is ruim genoeg voor meerdere pony's. Zorg er voor dat uw pony niet verdwijnt achter een grote houten muur. Het zijn gezelschapsdieren en ze zien graag wat er rondom hun gebeurd. In de stal mag het niet tochten en het dak mag niet te laag zijn i.v.m. stof. Voorzie de stal van een stevige eetbak en drinkbak die goed aan de muur vasthangen. Zet geen losse emmers water of eten op de grond. Als de pony geen honger of dorst meer heeft dan gaat hij daarmee spelen en zal hij deze  omverwerpen. Een metalen hooiruif op de juiste hoogte van uw pony is veiliger dan een net.

Wat moet er in de stal op de grond?

Er wordt dikwijls stro en zaagsel gebruikt om op de grond te leggen. Maar stro heeft als nadeel dat het slecht vocht opneemt en dat uw kleren bij het uitmesten sneller zullen gaan stinken. Zaagsel neemt beter vocht op maar het wordt snel kledderig. Beter grondmateriaal is vlas en hennep. Het absorbeert vijf tot zes keer beter het vocht en het zal minder werk zijn omdat je alleen maar de drollen hoeft op te scheppen en eventueel natte plekken hoeft weg te halen. Het afval mag gewoon op de mesthoop omdat vlas en hennep nog sneller verteren dan stro. Het enige nadeel is dat het wat duurder is dan stro maar daar staat tegenover dat je minder moet inkopen per keer. Het is ook winter en zomer beschikbaar.

Eigen stal of manege

Heb je een eigen stal aan huis? Dan is dat uiteraard ideaal. Maar dat is natuurlijk niet voor iedereen mogelijk. Als de Shetlander een eind van je weg staat in een wei, zorg er dan voor dat de hekken goed afgesloten zijn. Ga zeker elke dag langs bij de pony om voer en water na te kijken maar ook om te borstelen en te controleren of alles nog in orde is. 

In een ponymanege gaat het iets gemakkelijker. De dieren worden daar allemaal gevoerd en uitgemest. Het zit in de prijs inbegrepen. Voor de nodige beweging van de pony en knuffels moet je er wel nog naar toe.

Bron: Band G., (2001), De Shetlandpony als gezelschapsdier. Deurne: Etiko.