Welsh pony sectie bDe Welsh pony is een hoogwaardige rijpony die zijn ponykarakter behouden heeft. Het is een eersteklas kinderrijpony. Het is een kruising van de Welsh Mountain met de Volbloed. Deze pony heeft kracht, mooie gangen, is veelzijdig en prestatiebereid. Het is een zeer populaire pony.

Geschiktheid

Het waren betrouwbare trekkrachten voor de boeren. Nu is dit ras een uitstekende sportpony die in alle takken van de paardensport inzetbaar is. Ze worden wereldwijd geëxporteerd en zijn heel geliefd in de Verenigde Staten.

Uiterlijk

De Welsh pony heeft een schitterende lichaamsbouw. Ze hebben een klein edel hoofd met kleine muizenoren en grote ogen. De romp is diep, met een duidelijke schoft en schuine rijschouders. Sterke lendenen en achterhand, de benen droog, korte pijpbeenderen en harde hoeven. Alle kleuren zijn toegestaan, behalve vlekken en stippels.

Kenmerken

Deze pony is groter en meer verfijnd dan de Welsh Mountain en wordt daarom ingezet in de hogere concourklassen. Hij heeft een pittig karakter maar is goed beheersbaar. De vlakke gangen zijn indrukwekkend en altijd correct. De typische robuustheid van deze soort is behouden gebleven.

Stokmaat

Ongeveer 1,37 m

Bron: Watson M., Lyon R., Montgomery S. (1999). Horse (The Complete Guide). London: Team Media Limited.