Tarpan ponyDe Tarpan is een prehistorisch basistype waarvan alle paardenrassen afstammen. Het is een Russisch woord en betekent "wild paard". Het verspreidingsgebied van de Tarpan waren de Karpaten, Turkmenistan, Oekraïne, het Iraans hoogland en de landen rond de Kaspische- en Zwarte Zee. De echte Tarpan is helaas uitgestorven, in het reservaat Popielno in Polen is er wel een kudde terug gefokt via de Huzul en de Konik.

Geschiktheid

De Tarpan was vroeger een werkpaard. Als rijdier zijn ze niet echt geschikt wegens hun onafhankelijk karakter. De Tarpan pony is een beschermde diersoort. De opnieuw gefokte Tarpans worden in een bewaakt reservaat gehouden en is alleen toegankelijk voor wetenschappers. De paarden vormen een studieobject voor gedragswetenschappen.

Uiterlijk

Deze pony heeft een vlak en lang hoofd met lange oren. De ogen zijn hoog ingeplant. De schouders zijn schuin, de romp vlak en de hals is kort en dik. Een rechte, lange rug. De achterhand is niet goed ontwikkeld, de staart is hoog ingeplant. Ze hebben verfijnde, lange benen die soms voorzien zijn van zebrastrepen. De Tarpan heeft een aalstreep (zoals alle primitieve paardenrassen) en een valkkleurige ruwe vacht.

Kenmerken

Deze pony kan met weinig voedsel overleven. Het is een geharde pony die bestand is tegen een extreem klimaat.

Stokmaat

Ongeveer 1,32 m.

Bron: Watson M., Lyon R., Montgomery S. (1999). Horse (The Complete Guide). London: Team Media Limited.