Sorraia ponyHet enige inheemse paard van het zuidelijk deel van het Iberisch schiereiland is de Sorraia pony. Het is een primitief paardentype zoals de Tarpan en de Przewalski. De Sorraia is de voorvader van de Spaanse paarden die sinds de 16de eeuw alle rijpaardenrassen beïnvloeden. De naam is een afleiding van de Portugese rivier Sorraia.

In 1920 werd er door dr. Ruy d'Andrada in het wild levende paarden ontdekt. Het ras hield hij zo zuiver mogelijk, het beantwoord nog steeds aan het oorspronkelijke type.

Geschiktheid

Deze pony fungeerde eeuwenlang als herderspaard en lastdier. Nu wordt de zuiver gefokte Soarraia als kinderrijpaard gebruikt, vooral in Portugal.

Uiterlijk

Net als de Tarpan, heeft de Sorraia zebrastrepen op de benen en een aalstreep. Het hoofd is klein, het profiel recht, de oren lang met zwarte randen en de ogen zijn hoog ingeplant. Zijn schouders zijn vrij recht en de hals is lang. Het dier heeft een korte rug. De achterhand is vaak niet goed ontwikkeld en de staart is hoog ingeplant. De pony is compact met lichte, verfijnde ledematen. Er bestaan palomino's en schimmels, maar de meest voorkomende kleur is de valkkleur.

Kenmerken

Niet moeilijk wat betreft de voeding en goed bestand tegen hitte en kou.

Stokmaat

1,22 m. tot 1,32 m.

Bron: Watson M., Lyon R., Montgomery S. (1999). Horse (The Complete Guide). London: Team Media Limited.