Shetland ponyDe Shetland pony is de kleinste inheemse pony op de Britse eilanden en heeft zijn naam te danken aan de Shetlandeilanden. Ze hebben een heel vriendelijk voorkomen en zijn zeer geliefd bij kinderen. De Shetland vertoont geen gelijkenis met een ander Brits paard. De Schetlander had als eerste Britse pony een stamboek, het werd in 1890 opgericht. Na Engeland heeft Nederland het grootste Shetland pony-stamboek.

Geschiktheid

Deze pony's transporteren al eeuwenlang turf en zeewier op de Shetlandeilanden. Ze werkten in Engeland ook in de mijnbouw of in het circus. Wereldwijd zijn ze bekend als kinderpony's of mini-menpaarden.

Uiterlijk

Een kleine pony met een breed hoofd, kleine muizenoren en een gebogen hals. Gespierde schouders, borst en lenden. Een korte rug met een lage rompdiepte en een krachtige achterhand. De benen van de Shetlander zijn goed gevormd met weinig kootbeharing. Ze hebben donkere, harde hoeven. De manen en de staart zijn vol. De vacht in de winter is zeer dik. Meestal hebben ze donkere kleuren.

Kenmerken

De Shetland pony is in verhouding tot zijn afmetingen een sterk dier en is met weinig voedsel tevreden. Deze pony heeft veel wilskracht en heeft een vaste hand nodig om als kinderpony te worden afgericht.

Stokmaat

Ongeveer 1 m.

Bron: Watson M., Lyon R., Montgomery S. (1999). Horse (The Complete Guide). London: Team Media Limited.