Sable Island ponyDe naam hebben de pony's te danken aan een klein eiland op 30 kilometer voor de kust van Nova Scotia, in de Atlantische Oceaan. De Sable Island pony's zijn afstammelingen van de Franse paarden en pony's die via Engeland in Canada arriveerden, en zich aldaar kruisten met de inheemse paarden en naar het eiland werden gebracht.

Het eiland is 45 km. lang, er zijn nu nog steeds kleine kudden aanwezig die af en toe door de autochtonen gevangen worden om te gebruiken als men- of rijpaard.

Geschiktheid

De Sable Island pony is een veelzijdige pony, hij is zowel een lastdier als een rij- en menpaard.

Uiterlijk

Het dier heeft een vrij groot hoofd met een recht profiel en lange oren. De hals is dik, de schouders recht. De rug is kort met een afgedraaide achterhand. Ze hebben een bescheiden kootbeharing, verfijnde botten en korte benen. De kleur is meestal voskleurig of bruin, maar er zijn ook schimmels en zwarte pony's.

Kenmerken

Deze vriendelijke pony's zijn voor alle werkzaamheden geschikt. Door hun biotoop zijn ze gevormd en hard, de dieren zijn taai en pezig. Het is echt een inheemse pony, ze leefden al voor de mens op het eiland.

Stokmaat

Van 1,42 m. tot 1,52 m.

Bron: Watson M., Lyon R., Montgomery S. (1999). Horse (The Complete Guide). London: Team Media Limited.