Pottok ponyDe Pottok pony is één van de drie wijdverbreide inheemse ponyrassen van Frankrijk. Hij wordt gefokt in de Pyreneeën en aan de Atlantische kust in het zuidwesten van Frankrijk. De association nationale de Pottok is het eigen stamboek van dit ras. De kruising met de Arabier en de Welsh leidde tot een verbetering. Er zijn drie typen: de Piebald, de Standard en de Dubbelpottok.

Geschiktheid

Tot in de jaren na de Tweede Wereldoorlog vervoerden deze pony's smokkelwaar over de Pyreneeën. Ze werkten ook in de Franse en de Britse kolenmijnen. Nu zijn het vooral menpaarden en rijpony's.

Uiterlijk

Het lichaam is smal met een groot hoekig hoofd met op het voorhoofd vaak een indeuking. De Pottok pony heeft korte oren en kleine, stralende ogen. Een korte hals en een relatief lange rug die eindigt bij een afhangend kruis. De benen hebben verfijnde botten met een bescheiden kootbeharing. Ze hebben kleine, harde hoeven en een hoog ingeplante staart. Alle kleuren zijn geoorloofd.

Kenmerken

Het is een taai en oud ras met een goed uithoudingsvermogen, ze zijn ook vroegrijp. De pony's leven nog steeds halfwild in de bergen maar er wordt selectief gefokt. De Pottok is tredzeker en soepel. De Dubbelpottok kan tot 1,47 m. groot worden, hij is over het algemeen wel wat weker van lichaamsbouw.

Stokmaat

1,17 m. tot 1,32 m.

Bron: Watson M., Lyon R., Montgomery S. (1999). Horse (The Complete Guide). London: Team Media Limited.