Landais ponyHet is een oud ponyras uit het zuidwesten van Frankrijk. Na de verdrijving van de Moren in 871, vermengden de Moorse paarden zich met de inheemse. Sinds 1913 werd het bestand van destijds 2000 paarden door een Arabische hengst verbeterd. Na de Tweede Wereldoorlog kwam er bloed bij van de Arabier, de Welsh (sectie C) en de Connemara, met de bedoeling om het ras te redden. Er waren toen nog maar 150 pony's.

Geschiktheid

Hij wordt als kinderpony gebruikt maar het is eigenlijk een menpaard. Deze snelle draver werd in Frankrijk eeuwenlang in de drafsport ingezet.

Uiterlijk

Deze krachtige pony heeft de verfijndheid van een Arabier. Een enigszins concaaf hoofd met kleine muizenoren en grote, stralende ogen. Een lange hals met schuine, krachtige schouders. De vlakke schoft gaat over in een korte rug en een afhangend of week kruis. De zwarte, bruine of voskleurige vacht is verfijnd. Bonte paarden zijn in dit ras niet bestaand. De staart en de manen zijn vol.

Kenmerken

De Poney des Landais is een geharde en slimme pony. Hij kan verder met weinig voeder en is klimaatbestendig. Hij is niet zo geschikt voor het zadelen, daarvoor heeft hij een te vlakke schoft en schouders die nauwelijks gepronoceerd zijn. Men doet pogingen om daar verbetering in aan te brengen.

Stokmaat

Ongeveer 1,35 m.

Bron: Watson M., Lyon R., Montgomery S. (1999). Horse (The Complete Guide). London: Team Media Limited.