Kaspische ponyIn 1965 dacht men dat de Kaspische pony uitgestorven was. Maar er werden nog enkele van deze dieren in de buurt van de Kaspische Zee in Noord-Iran aangetroffen. De pony's zijn afkomstig uit de Elburs bij de Kaspische zee. Ze hebben zich nooit verspreid, het ras bleef dus zuiver. Hij is waarschijnlijk een afstammeling van de Tarpan en hij wordt beschouwd als de voorvader van alle 'volbloedigen' (ook van de Arabier).

Hoewel ze de grootte hebben van een pony lijkt dit ras eerder op een kleine Arabier. Voor een pony hebben ze een ongewoon smalle lichaamsbouw.

Geschiktheid

In Iran was de Kaspische pony eeuwenlang een werkpaard. Tegenwoordig wordt hij nog steeds gebruikt voor het trekken van karren en als transportmiddel. Hij doet goed dienst als kinderrijpony en ook als menpony op concoursen. De pony is vooral populair in de Verenigde Staten, Australië en Groot-Brittannië.

Uiterlijk

Het is een sierlijke pony met een klein Arabisch hoofd. Ze hebben een smalle borst en de schouders zijn schuin. De rug is kort. De schoft is niet zo duidelijk gepronoceerd en het kruis is relatief vlak. De benen hebben verfijnde botten, de achterhand in nogal aan de weke kant en niet zo goed ontwikkeld. De kleuren zijn schimmel, bruin en voskleurig. Soms ook zwart maar in mindere mate.

Kenmerken

Intelligent, vriendelijk, makkelijke verzorging, goede springers. Net zoals bij de Arabier zijn de gangen vloeiend.

Stokmaat

Van 1,02 m. tot 1,22 m.

Bron: Watson M., Lyon R., Montgomery S. (1999). Horse (The Complete Guide). London: Team Media Limited.