Huzul ponyDe Karpaten pony of de Huzul pony is waarschijnlijk een afstammeling van de Tarpan en de Przewalsky. Oorspronkelijk komt dit ras uit het oosten van de Karpaten. Er is een zekere Arabische invloed merkbaar maar wat betreft zijn voorkomen doet deze pony toch vooral denken aan de Tarpan. Hij wordt in de Karpaten zelfs de Bos-Tarpan' genoemd. Hij heeft ook een nauwe verwantschap met de Poolse Konik en de Bosniër.

Geschiktheid

Het is een werkpony die als lastdier in de bos- en landbouw wordt ingezet. Ze zijn dikwijls het enige transportmiddel in de onbegaanbare bergen. Men gebruikt ze ook om te berijden en ze worden voor rijtuigen gespannen. Nu worden ze ook gefokt in, door de staat gecontroleerde, stoeterijen. Siary is de belangrijkste stoeterij, er wordt veel waarde gehecht aan de veelzijdige pony voor de landbouw.

Uiterlijk

De Huzul pony is stevig gebouwd en heeft een lang breed hoofd dat gelijkenis vertoont met de Tarpan. Het ras heeft een compacte, voldoende diepe romp en een brede borst. De achterhand is vaak week en niet goed ontwikkeld, meestal slechte botten en sikkelvormig. De kleur is geel tot vaalgeel, maar er zijn er ook met grijs- en bruintinten. Er zijn ook bruine, voskleurige en bonte pony's.

Kenmerken

Een geharde, sterke pony. Zachtaardig, willig en gevoelig.

Stokmaat

Van 1,32 m. tot 1,37 m.

Bron: Watson M., Lyon R., Montgomery S. (1999). Horse (The Complete Guide). London: Team Media Limited.