Higland ponyDe Higland pony is een oud ras. Het is de inheemse pony van de schotse Hooglanden. Het oertype werd met de Arabier en de Percheron veredeld. Alle Higlands zijn in een officieel stamboek ingeschreven. Vroeger stond deze pony in voor het totale transport in de Hooglanden en in andere grote delen van Schotland op zich. De pony's werden ook bereden door het Schotse regiment tijdens de Zuid-Afrikaanse Boerenoorlog.

Geschiktheid

Sinds de oertijd werd de Higlander gebruikt als lastdier in Schotland. De zwaarste lasten moesten deze pony's transporteren in onherbergzame gebieden. Ze zijn geschikt voor het vervoeren van hout en hebben herderstaken. Ze worden ook gebruikt in het toerisme en ingezet tijdens concoursen.

Uiterlijk

De Higland pony heeft een breed en kort hoofd met wijde neusgaten en een verfijnde baard. Stralende ogen die blijk geven van intelligentie en vriendelijkheid. Het ras heeft een sterke, dikke, gebogen hals en schuine schouders met een geprononceerde schoft. Ze bezitten een korte en sterke rug met krachtige lenden en achterhand. De benen zijn kort en hebben een zijdeachtige kootbeharing. Donkere en harde hoeven. De manen en de staart zijn niet stevig maar wel vol. De vacht is voorzien van een verfijnde ondervacht met langere dekharen. Er lopen heel wat grijze paarden rond maar ook alle isabelschakeringen, zoals blauwgrijs, zandkleuren, geel en goud.

Kenmerken

Sterk, intelligent, vriendelijke, zachtaardig en bijna onverstoorbaar kalm. Is in staat om zware lasten te dragen en heeft een zéér goed oriënteringsvermogen, zelfs bij nevel, sneeuw en duisternis.

Stokmaat

Ongeveer 1,47 m.

Bron: Watson M., Lyon R., Montgomery S. (1999). Horse (The Complete Guide). London: Team Media Limited.