Gotland ponyDe Gotland pony is het oudste inheemse ras uit Zweden. Hoogstwaarschijnlijk stamt dit ras af van de Tarpan. Men vermoed dat deze paarden al op Gotland leefden in het stenen tijdperk. Ze worden nu overal in Zweden gefokt. In Lojsta-Ford zijn er ook nog enkele Gotlanders die in het wild leven. De Gotlander vertoont veel gelijkenis met de Konik en Huzel uit Oost-Europa. Hij wordt ook ingezet voor de in Zweden populaire paardenrennen.

Geschiktheid

Ook nu nog wordt deze pony in Scandinavië ingezet voor het goederentransport. Ze functioneren in de landbouw als trekpaard en lastdier. Ze worden ook voor rijtuigen gespannen om taken in het bos te verrichten.

Uiterlijk

Het is een kleine, smalle en licht gebouwde pony. Hij heeft een fraai, middelgroot hoofd met een recht profiel. De rug is lang en de hals kort. Het dier heeft goede hoeven. De achterhand hangt af en de staart is hoog ingeplant. Meestal hebben ze ook een aalstreep. Je hebt bruine, zwarte, valk- of voskleurige pony's. Maar je hebt ook witte pony's of palomino's die dan vaak een witte kol hebben op het voorhoofd.

Kenmerken

De Gotland pony kan af en toe wel eens koppig zijn. Het is een geharde pony met een goed uithoudingsvermogen. Hij heeft een matige galop, een energieke stap en snelle draf. Hij heeft vaak een weke achterhand maar hij springt toch goed.

Stokmaat

Van 1,22 m. tot 1,30 m

Bron: Watson M., Lyon R., Montgomery S. (1999). Horse (The Complete Guide). London: Team Media Limited.