Garrano ponyDe Garrano pony's zijn afkomstig uit de bergregio's Minho en Tras-os-Montes, gelegen in het noordwesten van Portugal. Het is een inheems, primitief paardenras dat met Arabisch bloed veredeld werd. Veel typische eigenschappen bleven behouden, vooral bij de pony met bloed van de Berber. Deze paarden zijn nog vaak te zien tijdens de paardenfeesten in Vila Réal en Famalicao.

Geschiktheid

"Garrano" betekent klein paard. In verhouding tot hun afmetingen zijn deze dieren buitengewoon sterk. Ze werden gebruikt als lastdieren in het Portugese leger. Ze deden ook nog lichte werkzaamheden in de land- en bosbouw. Vroeger heeft er zelfs een speciale draverij bestaan voor de Garrano. Nu zijn het nog steeds lastdieren maar ze worden ook als vrijetijdspaarden gebruikt.

Uiterlijk

Het is een kwalitatief hoogwaardige pony die licht gebouwd is. Het verfijnde hoofd heeft een concaaf profiel. De schouders zijn bijna recht, de rug kort en een smalle, krachtige achterhand. De benen zijn droog en verfijnd met welgevormde hoeven. De vacht is meestal voskleurig.

Kenmerken

Deze pony is zowel tegen hitte als kou bestand en kan zich goed aanpassen aan vrijwel elk klimaat. Het is een gevoelige, tredzekere en energieke pony. Tijdens de snelle draf zijn de stappen kort en levendig.

Stokmaat

Ongeveer 1,12 m.

Bron: Watson M., Lyon R., Montgomery S. (1999). Horse (The Complete Guide). London: Team Media Limited.