Fjord ponyDe Fjord staat ook bekend onder de naam Vestland, deze pony wordt hoofzakelijk aan de westkust van Noorwegen gefokt. Van dit Noorse vikingpaard zijn afbeeldingen gevonden op runestenen uit de 8ste eeuw. De Fjord pony is nu in heel Scandinavië, Duitsland en de Benelux wijdverbreid. Vermoedelijk stamt dit dier af van de Przewalski, hij heeft ook karakteristieke kenmerken van de Tarpan. De Fjord werd in de 9de eeuw naar ijsland gebracht en behoort tot de voorvader van de ijslandse pony en de Schotse Higland.

Geschiktheid

De Fjord werd vroeger in de landbouw voor het ploegwerk gebruikt. Nu wordt hij in bergachtige streken nog steeds gebruikt voor de landbouw. Deze pony is geschikt als recreatiepony, voor tochtjes en voor het rijtuig.

Uiterlijk

Een klein hoofd met een breed voorhoofd. Hij heeft grote ogen en uit elkaar staande oren. De gebogen hals is gespierd met daaronder zware schouders. De schoft is nauwelijks gepronoceerd. Het dier heeft goede hoeven en korte benen die vaak donkere zebrastrepen hebben. De kleur van de Fjord is vaalgeel, met veel kleurschakeringen en een aalstreep.

Kenmerken

Een Fjord werkpaard kan op een lastig terrein grote afstanden afleggen. Hij is niet moeilijk wat voeder betreft. Deze geharde pony kan soms koppig zijn maar is wel vriendelijk.

Stokmaat

Van 1,32 m. tot 1,47 m.

Bron: Watson M., Lyon R., Montgomery S. (1999). Horse (The Complete Guide). London: Team Media Limited.