Exmoor ponyHet oudste inheemse paard van Engeland is de Exmoor. In de Bronstijd leefden ze halfwild in Somerset en North Devon. De afgelopen jaren werd het bestand van de Exmoor teruggedrongen door het aanleggen van wegen en wijken in hun biotoop. Ondertussen hebben particuliere eigenaars zich georganiseerd om het ras van de ondergang te redden. Er is een zorgvuldige selectie en controle van de bloedlijnen.

Geschiktheid

De Exmoor werd als lastdier gebruikt in de tinmijnen en hij had herderstaken. Tegenwoordig worden ze gebruikt als kinderpony's die goed kunnen springen. Ze worden vaak met grotere ponyrassen gekruist.

Uiterlijk

Exmoors hebben een dikke, zacht vacht. Allen hebben ze een donkere kleur met een lichte meelmuil, korte, dikke oren en wijde neusgaten. Ze hebben grote verzonken ogen. Hun hals is kort en dik, de romp is diep. Aan de korte benen hebben ze mooie harde hoeven. De staart vertoont bij de inplant een driehoek, die tegen regen en wind beschermt.

Kenmerken

Een pony met een buitengewoon doorzettingsvermogen, het is een zeer taai dier. Ze kunnen, zelfs op een lastig terrein, zonder probleem een volwassen man dragen. Ze zijn intelligent en onafhankelijk, ze kunnen tamelijk eigenzinnig zijn. Ze beschikken over een goed springvermogen en de gangen zijn licht, makkelijk en correct.

Stokmaat

Ongeveer 1,27m

Bron: Watson M., Lyon R., Montgomery S. (1999). Horse (The Complete Guide). London: Team Media Limited.