Dülmener ponyIn Duitsland bestonden vroeger twee inheemse ponyrassen: de Dülmener en de Senner. De Senner is helaas in de 19de eeuw uitgestorven maar de Dülmener bestaat al meer dan 600 jaar op de stoeterij van de hertog van Croy in het Westfaalse Borken. Ze leven nog steeds half wild in een moeras- en heidegebied van ongeveer 300 hectare groot.

Elk jaar, op de laatste zondag van mei, worden ze bij elkaar gedreven. De jaarlingen worden dan uit de kudde gehaald voor verkoop. De Dülmener lijkt nu nog weinig op de vroegere wilde pony, door de vele kruisingen is hij zijn oorspronkelijke eigenschappen kwijtgeraakt.

Geschiktheid

Deze pony's zijn geliefd als zogenaamde tochtjespaarden, ze zijn niet geschikt voor extreme lange ritten.

Uiterlijk

Het kleine hoofd heeft een recht profiel met kleine oren. Rechte schouders en een korte hals en rug. De achterhand is niet zo goed ontwikkeld. De pony heeft goede botten en hoeven. Het dier vertoont gelijkenis met de New Forest pony, maar is iets kleiner. Er bestaan schimmels in verschillende kleuren, de hoofdkleur is echter bruin, zwart en valkkleur.

Kenmerken

De Dülmener heeft een gemengde bloedlijn en is daardoor niet uniform ontwikkeld. De kruising met Arabieren zorgde voor meer verfijndheid en een vrije, hoge actie in zijn beweging.

Stokmaat

Ongeveer 1,30 m.

Bron: Watson M., Lyon R., Montgomery S. (1999). Horse (The Complete Guide). London: Team Media Limited.