Dartmoor ponyHet ras is afkomstig uit een moerassig hoogland in Engeland, Dartmoor. Al in 1012 leefden er pony's in Dartmoor, die vanaf de 18de eeuw werden gekruist met lichtere menpaarden zoals de Welsh Pony's, Volbloeden en Arabieren. Sinds het verdwijnen van het stamboek, in 1957, leeft de fokkerij weer op en wordt dit streng gecontroleerd. In Dartmoor leven nog enkele halfwilde pony's maar de meeste zijn nu in particuliere handen.

Geschiktheid

Aan de kust vervoerde de Dartmoor tin en kolen, hij had ook herderstaken. Door het feit dat deze dieren gekruist zijn met grotere pony's, zoals de Arabieren en Volbloeden, zijn deze nu uitstekende rijpony's voor kinderen. Het zijn goede springers en je kan ze ook voor de kar spannen.

Uiterlijk

Ze hebben een klein en elegant hoofd met ver uit elkaar staande muizenoren. Ze hebben grote, stralende ogen en een sterke hals. De rug is middenlang. Lendenen en achterhand zijn krachtig. De staart is hoog ingeplant en valt vol en lang. De benen hebben verfijnde botten en zijn sterk met harde hoeven. Meestal hebben ze een donkerbruine kleur maar er bestaan ook schimmels.

Kenmerken

Het zijn sterke dieren die aantrekkelijk en vriendelijk zijn. Ze zijn gemakkelijk in voeding en passen zich bijna aan elk klimaat aan. Ze hebben vrije ruime gangen en zijn aangenaam om te berijden. Ze hebben eveneens springtalent.

Stokmaat

Ongeveer 1,27 m.

Bron: Watson M., Lyon R., Montgomery S. (1999). Horse (The Complete Guide). London: Team Media Limited.