Dales ponyDeze pony is afkomstig uit North Yorkshire. De voorvaderen zijn die van de Fell (de Fries en de Galloway). Het oertype van de dales pony is een snel drafpaard dat diende als rij- en menpaard. Dit ras werd in de 19de eeuw gekruist met de Welscob om de gangen ruimer te krijgen. Hij werd ook gekruist met de Clydesdale maar dat werd een flop.

In 1955 waren er maar vier Dales geregistreerd. In 1963 werd het "Dales Pony Society" opgericht en de fok werd opnieuw opgestart.

Geschiktheid

In Yorkshire was de Dales vroeger een transportpaard in de kolen- en wolindustrie. Ze trokken ook reiskoetsen tot in Londen. Nu heeft de pony herderstaken en is het ook een vrijetijdspaard (rijden en mennen).

Uiterlijk

Een mooi hoofd met een hals die hoog ingeplant is. De gebogen hals en de schouders zijn krachtig. De romp is vrij rond en kort. De Dales heeft sterke benen en goede botten. Weinige kootbeharing en harde, goedgevormde hoeven. Hij heeft een zwaardere lichaamsbouw dan die van de Fell. Het meest zie je de pony met donkere vachtkleuren met weinig of geen aftekekeningen.

Kenmerken

Na de vele kruisingen is het nog steeds een pony vol energie met een goede constitutie, moed, prestatievermogen en een uitstekend temperament. Hij is makkelijk in de verzorging en heeft een krachtige draf met een hoge actie.

Stokmaat

Ongeveer 1,47 m.

Bron: Watson M., Lyon R., Montgomery S. (1999). Horse (The Complete Guide). London: Team Media Limited.