Connemara ponyDe Connemara is van Ierse afkomst. Hij stamt af van de Keltische pony's en leefde lang bijna halfwild aan de westkust van Galway. In de 16de eeuw kwam er Spaans bloed bij ( via de paarden van kooplui van het Iberisch schiereiland). Later werden ze gekruist met de Berber en de Arabier. Het Ierse stamboek ontstond in 1926, het Engelse in 1947.

Tot 1950 kruiste men soms nog met de Arabier en de Volbloed. Sindsdien is het stamboek gesloten.

Geschiktheid

In Ierland wordt de Connemara in de landbouwsector gebruikt als last- en trekdier. Het zijn ook prima veelzijdige rij- en eersteklas concourspony's in de klassieke disciplines en voor de export. De kruising met de Volbloed brengt hoogwaardige sportpony's voort.

Uiterlijk

Een mooie pony met een edel hoofd, een diepe romp, brede borst, botten van goede kwaliteit en korte benen. De schuine schouders zijn conform die van een rijpaard. Sommige pony's hebben een lange rug maar wel met brede lendenen en een krachtige achterhand. De hoeven zijn hard en correct. De gewrichten zijn welgevormd. De wat gegolfde manen zijn vaak zijdeachtig. De meest voorkomende kleur is wit, maar er zijn ook Connemara's met een bruine kleur. Je hebt ook valkkleurige, voskleurige, zwarte en palomino paarden. Bonte of gestippelde paarden worden niet geregistreerd.

Kenmerken

Veel problemen met de verzorging zal je niet hebben met de Connemara. Ze verdragen geen rijke weiden, in dat opzicht zijn ze dus gemakkelijk qua voeding. Deze levendige dieren zijn aangenaam met een gevoelig karakter, ze zijn moedig, snel en krachtig. Het zijn getalenteerde, veelzijdige rijpony's. Hij heeft nog steeds de tredzekerheid van het oertype.

Stokmaat

Van 1,32 m tot 1,47 m.

Bron: Watson M., Lyon R., Montgomery S. (1999). Horse (The Complete Guide). London: Team Media Limited.