Basuto ponyDe Basuto stamt af van de Kap, dit edele paard met bloed van de Arabier en de Berber, werd in 1653 van Java naar de provincie Kap geëxporteerd. De Kap was bijna met uitgestorven bedreigd (in 1808). De laatste exemplaren werden naar de streek Basuto gebracht, de leefomstandigheden daar waren voor de paarden wel harder. De dieren raakten hun verfijndheid kwijt. Door kruising met de inheemse pony onstond een pezige, sterke en taaie Basuto.

Geschiktheid

Vroeger werd hij ingezet tijdens de oorlog, maar het is ook een polo- en renpaard. Ze zijn geschikt voor alle rijsporten, ook voor herderstaken worden ze gebruikt. Ze trekken zonder probleem een licht rijtuig. Het zijn prima lastdieren en een volwassen man kunnen ze dagenlang dragen.

Uiterlijk

Zijn voorvaderen zijn de Arabieren en de Volbloeden, de erfenis daarvan is zijn edele hoofd. De hals is lang en dun, hij heeft steile schouders en een lange rug. De borst is breed. Ze hebben een diepe romp met korte, sterke ledematen. Harde hoeven. Meestal is de kleur bruin of vostint, er zijn ook schimmels.

Kenmerken

De Basuto pony heeft uithoudingsvermogen maar is niet heel snel. Hij is wel soepel, pezig en taai. Je kan dit dier aan het werk zien op speciale concoursen, hij heeft een uitstekende tölt.

Stokmaat

Ongeveer 1,47 m.

Bron: Watson M., Lyon R., Montgomery S. (1999). Horse (The Complete Guide). London: Team Media Limited.