Bashkir curly  ponyEen oud ras uit de Oeral. De Bashkir Curly paarden worden door de volksstam Bashkir vooral gefokt voor hun melkproductie. Deze pony's worden verbeterd met de Budjonny, de Orlow Draver en de Don. Aan het eind van de 19de eeuw werd in Nevada een kleine Bashkir-fokkerij opgezet. Sinds 1971 zijn ze als de Bashkir Curly Horse geregistreerd in Amerika. Wat vooral opvalt aan deze pony's is de krullende wintervacht.

Geschiktheid

Het is een veelzijdig werkpaard, ze trekken zowel sleden als lanbouwtuigen. Ze zijn ook aangenaam om te berijden. De jonge merries kunnen per dag tot 20 liter melk geven. De merriemelk wordt gebruikt voor koemis, boter, kaas en room. Van de paarden die geslacht worden gebruikt men hun vacht voor het maken van jassen, mutsen, enz...

Uiterlijk

Een korte hals met een dik hoofd, de romp is vol en rond. Het krachtig lichaam heeft een rechte rug. De korte benen hebben goede goede botten met een weinig kootbeharing. In de winter krijgen ze een dikke en krullende wintervacht. De manen en de staart zijn vol en eveneens gekruld. Meestal is de Bashkir bruin of voskleurig.

Kenmerken

Deze pony heeft een zacht karakter. De merries worden tijdens het melken niet eens aangebonden. Een sterk, betrouwbaar aangenaam rijpaard. Ook geschikt voor lichte werkzaamheden.

Stokmaat

Ongeveer 1,40 m.

Bron: Watson M., Lyon R., Montgomery S. (1999). Horse (The Complete Guide). London: Team Media Limited.