Avelignese ponyDeze pony is een afstammeling van de paarden die door het leger van Lodewijk IV in Meran zijn achtergelaten tijdens hun terugkeer naar Oostenrijk. Hun voorvaderen waren zware koudbloeden uit de Alpen. Het oorspronkelijk fokgebied lag bij Sarentino en in het Venostadal. Nu wordt de Avelignese pony in Italië overal gefokt. Hij is enorm populair in Zuid-Tirol en andere berggebieden. Alle paarden hebben bloed van de in 1837 geboren Arabier-hengst El Bedhavi XXII.

Geschiktheid

De Avelignese pony is een typische bergpony. Hij is tredzeker en betrouwbaar op lastig, onherbergzaam en onoverzichtelijk terrein. Het is een ideaal pak- en trekpaard in de bergen en wouden. Het is een goede rijpony die gemakkelijk een volwassene kan dragen.

Uiterlijk

Deze pony heeft een intelligent en mooi hoofd met een duidelijke invloed van de Arabier. Hij heef een brede borst en de hals is kort en zwaar. De rug is breed en sterk, de schoft is amper gepronoceerd. Een bescheiden kootbeharing en korte, krachtige benen. De volle manen en de staart zijn licht van kleur, de vacht is voskleurig.

Kenmerken

Het is een rustige, gevoelige pony die taai, energiek en sterk is. Ze zijn niet moeilijk wat betreft de voeding. Deze pony's kunnen oud worden en zijn met hun langerekte stap tredzeker

Stokmaat

Ongeveer 1,50 m.

Bron: Watson M., Lyon R., Montgomery S. (1999). Horse (The Complete Guide). London: Team Media Limited.