Australische ponyHet stamboek van de Australische pony bestaat sinds 1929. Aan de basis staan de in 1788 geïmporteerde paarden uit Zuid-Afrika en Indonesië, die op hun beurt van de Mongoolse pony afstammen. Het ras werd verbeterd door de import van de Arabier. De meeste konden zich aanpassen aan de extreme klimaatverschillen van Australië.

Het uithoudingsvermogen en het karakter werden gevormd door de invloed van de Volbloed, de Exmoor en de Shetlander. De grootste invloed was echter door de hengst Dyoll Greylight, een Welsh Mountain pony die in 1911 geïmporteerd werd naar Australië. Hij stond aan de basis van het ras.

Geschiktheid

Het is een uitstekende rijpony voor kinderen. Verder kan hij in alle disciplines uitkomen: springen, dressuur, eventing, lange afstandsritten, trekking en mensport. Hij wordt tegenwoordig ook ingezet voor herderstaken.

Uiterlijk

Verfijnd hoofd, concaaf profiel en een kleine mond. De schouders zijn schuin, de schoft is gepronoceerd en de hals is gebogen. De romp is diep. Ze hebben een korte rug die overgaat in een krachtige achterhand. Meestal zijn het schimmels of voskleurige pony's.

Kenmerken

Het is een intelligente, zachte pony die goed af te richten is met makkelijke en vrije gangen.

Stokmaat

Van 1,22 m. tot 1,44 m.

Bron: Watson M., Lyon R., Montgomery S. (1999). Horse (The Complete Guide). London: Team Media Limited.