Paardrijkleding: wat heb je nodig?

PaardrijkledingBij paardrijden komt een heleboel kijken en vaak nog een stuk meer dan men in eerste instantie denkt. Daarbij moet altijd in het oog gehouden worden dat de kosten zeker niet laag zijn, maar het plezier is daarentegen erg groot. Wanneer je al ervaring hebt in het rijden, weet je vast al het een en ander over de producten die je nodig hebt wanneer je bijvoorbeeld lessen gaat volgen, of wanneer je een eigen paard hebt gekocht en hiermee aan de slag gaat. In dit artikel lees je alles omtrent de paardrijkleding die je dient te hebben wanneer je deze sport induikt.

Paardrijcap

Laten we beginnen met het feit dat bij paardrijkleding veiligheid altijd voorop staat. Het is van groot belang dat je altijd zo goed mogelijk beschermd bent en dat kan deels door middel van kleding. Natuurlijk moet je altijd goed opletten en vermijden dat je op een paard stapt waarbij de kans groot is dat je er snel weer naast ligt, maar je kan gelukkig qua kleding/veiligheid zelf ook al veel doen. Als eerste namelijk de paardrijcap. Je hebt een heleboel verschillende mogelijkheden hierin, maar het meest belangrijke is dat een cap veiligheid biedt voor het hoofd. Het is daarom ook een afrader te kiezen voor de ouderwetse cap die je met een elastieken bandje om de kin doet. Deze caps zijn inmiddels niet meer de meest veilige optie. Wat je wel zal zien, is het grote prijsverschil in allerlei soorten caps. Wees niet bang, want bij een goede paardensportwinkel zal je altijd een cap aanschaffen die veilig is. Een cap die duurder is heeft vaak te maken met het uiterlijk ervan, maar ook het comfort kan hierin een rol spelen. Het meest belangrijke is hierin vooral dat de cap goed past en voor jou comfortabel is. Er zijn verschillende maten mogelijk en bij de kin kan je altijd het bandje verstellen zodat de cap ook daar goed past. Je moet dus geen grote ruimte hebben tussen het hoofd en de cap, want dan is het nut ervan weg.

Bovenkleding

Na de paardrijcap volgt de bovenkleding. In principe heb je bij paardrijkleding niet perse bovenkleding nodig die speciaal is. Wel kan je hierbij denken aan een body protector. Dit is een soort harnas dat je om kan doen en het bovenlichaam beschermt. Mocht je dan van het paard vallen, dan zal je aanzienlijk minder schade hebben dan wanneer je zonder een dergelijke protector rijdt. Het is voornamelijk gericht op het voorkomen van schade aan de rug, maar ook bijvoorbeeld het breken van een rib is op deze manier een stuk moeilijker. Ook voor ervaren ruiters wordt een protector aangeraden!

Paardrijbroeken

In tegenstelling tot een t-shirt of trui dat niet specifiek gericht hoeft te zijn op de paardensport, moet dat bij de broek wel zo zijn. Wanneer je al eens hebt gereden zonder een paardrijbroek, heb je wellicht al gemerkt dat het een stuk minder comfortabel zit. Bovendien is de kans groot dat je spijkerbroek snel zal slijten. Een rijbroek is namelijk gemaakt van dikkere stof en is bestand tegen het feit dat je wat meer met de benen uit elkaar zit, want dat gebeurt immers wanneer je het zadel in stapt. Bovendien zit een paardrijbroek aanzienlijk lekkerder dan een jeans omdat de stof prettig meerekt en je geen last hebt van de beugelriemen die je bij een jeans dan weer wel goed kan voelen.

Paardrijlaarzen

Bij paardrijkleding hoort tot slot natuurlijk nog de juiste schoenen. Ook daarin is veel keus mogelijk en het is maar net wat jij prettig vindt. Je kan kiezen voor lederen paardrijlaarzen, maar je kan ook gaan voor een goedkopere variant door te kiezen voor laarzen die van PU-leder gemaakt zijn. Daarnaast heb je nog de keuze uit een gevoerde laars of juist niet, wat het verschil kan maken in de zomer en winter. Als je het niet prettig vindt om ook regelmatig de wei door te moeten met je hoge laarzen, kan je ook kiezen voor jodhpurs. Dit is de korte versie van een paardrijlaars, die ongeveer tot de enkel loopt. Zeker als je een stuk moet lopen met het paard, zijn dit de ideale schoenen. Mocht je een paard hebben dat niet echt met je oppast en regelmatig op je tenen gaat staan, dan is het handig te kiezen voor paardrijlaarzen of jodhpurs met een stalen neus. Op die manier heb je er minder last van, maar blijf natuurlijk ook zelf altijd goed uitkijken naar de bewegingen van je paard om dit voor te zijn.

Uiteraard heb je in de paardenwereld nog veel meer keus in paardrijkleding. Je hebt diverse kleuren, maten, materialen en dat in allerlei producten. Denk aan de laarzen, broeken, tops, protectors, maar ook de producten voor je paard zelf. Daarbij kan weer worden gedacht aan een sjabrak, peesbeschermers en ga zo door. Wat je in elk geval absoluut nodig heb voor je het zadel in stapt aan paardrijkleding, kon je bovenstaand lezen.

Video: welke paardrijkleding draag je op een wedstrijd?