Paarden gebruiken vooral de lichaamstaal om te communiceren maar ook hinniken geeft een bepaalde boodschap weer. Mensen die veel met paarden doorbrengen zullen zeker de verschillende manieren van hinniken al opgemerkt hebben, er zijn zelfs verschillende benamingen voor

(die benaming bestaat enkel in het Engels).

  • De 'nicker': is een zacht grinniken als groet die meestal bestemd is voor bevriende paarden of mensen. Merries grinniken dikwijls naar hun veulen als begroeting, om hun gerust te stellen of vreugde uit te drukken om hen te zien.
  • De 'whinny': is luider dan de 'nicker' en klinkt nogal schel. Het is een uiting van opwinding of een roep naar hun soortgenoten als ze die niet onmiddelijk zien.
  • De 'neigh': lijkt op een schreeuw en is meestal een waarschuwing wanneer een paard van plan is om te trappen. Dikwijls zijn het merries die op deze manier het mannelijk geslacht verwittigen om niet te opdringerig te zijn.
  • Wanneer paarden een soort luid snurkend geluid maken dan zijn ze ergens bang voor, maar toch nieuwschierig genoeg om te gaan kijken.
  • Briesen doen ze door lucht uit hun neus te blazen, het maakt de luchtwegen vrij. Over het algemeen doen ze dit als ze ergens opgewonden over zijn of als ontspanning na een inspanning.
Bron: Becker M., Pavia A., Spadafori G., Becker T. (2007). Why do horses sleep standing up? Florida:Health Communications Inc.