Haflinger ponyHet is een kleine, geharde bergpony die genoemd is naar het dorp Hafling in Zuid-Tirol. De Haflinger pony is ontstaan in 1873, na de kruising van een veredelde, Tiroolse merrie met de halfbloedhengst El Bedavi XII. Zijn voorvaderen waren inheemse lastdieren. De Haflinger wordt wereldwijd volgens strenge richtlijnen gefokt.

Geschiktheid

Het is een veelzijdige rij- en menpony. De pony heeft een aangenaam karakter en een aantrekkelijk voorkomen wat hem tot een geliefd recreatiepaard maakt. Het zijn ook bekwame sportpony's, het gevolg van tijdelijke, intensieve kruising met Arabieren.

Uiterlijk

De Haflingers zijn altijd voskleurig met lichtgekleurde manen en staart. Het is een sterke, krachtige pony met grote, stralende ogen en kleine muizenoren. De pony heeft een vriendelijke uitstraling. Lendenen en achterhand zijn gespierd, de romp is diep. De droge benen zijn voorzien van sterke botten.

Kenmerken

Het is een prestatiebereide pony die rustig en intelligent is. Hij is tredzeker, soepel en heeft vrije vlakke gangen. Deze Haflinger pony's kunnen wel tot 40 jaar oud worden. Ze zijn wel laat rijp en mogen pas op een leeftijd van vier jaar ingereden worden.

Stokmaat

Ongeveer 1,42 m.

Bron: Watson M., Lyon R., Montgomery S. (1999). Horse (The Complete Guide). London: Team Media Limited.