Shetlandpony op weideHet moederland van de Shetlandpony zijn de Shetlandeilanden. Deze eilandengroep ligt 200 kilometer ten noorden van Schotland, in het kille water van de Atlantische Oceaan en de Noordzee. De Shetlandeilanden tellen meer dan 100 eilanden, er zijn er echter maar 15 bewoond. Het gebied is heel ruig en er zijn niet veel plantensoorten die op de Shetlandeilanden kunnen overleven.

De eerste paarden

Er is onzekerheid over hoe de eerste paarden in deze streek terechtkwamen. Er zijn wel overblijfeselen gevonden uit de zesde eeuw voor Christus gevonden van oer-Shetlanders met afmetingen van het ras zoals we het nu kennen. Of deze vroegere oer-Shetlanders met de boot van oerbewoners of via een landbrug vanuit Schotland gekomen zijn zal altijd een open vraag blijven. Maar de paarden wisten zich wonderbaarlijk goed aan te passen aan de barre weersomstandigheden.

Eerste bezoekers Shetlandeilanden

De eerste bezoekers van de Shetlandeilanden met paarden waren waarschijnlijk de Romeinen. Er is ook een vermoeden dat de Kelten twee eeuwen later hun eigen paarden vanuit Ierland naar Shetland hebben gebracht. Het is bekend dat de Noormannen overal hun paarden meenamen, deze paarden waren vrij grote paarden. Terugkerende kruisvaarders waren de volgende paardenimporteurs, deze hadden een Arabierachtige pony meegenomen. In 1837 werd met een Arabische volbloedhengst een echte bewuste poging gedaan om de paarden op de eilanden te beïnvloeden. De Shetlandpony heeft steeds zijn uiterlijk en karakter eewenlang behouden. Enkel in de 20ste eeuw hebben Amerikanen een verandering in het uiterlijk van de Shetlandpony weten te verkrijgen en zodoende een nieuw ponyras gecreëerd: de American Shetlandpony. De oer-Shetlandpony heeft een ruige dikke vacht, korte beentjes, kleine oortjes en de manen en staart hebben een donkere kleur.

De Shetlandpony in Nederland

Rond 1650 zouden de eerste Shetlandpony's door nederlandse vissers zijn meegenomen om te ruilen voor andere artikelen. Op het einde van de 19de eeuw kwam de Shetlanpony in de belangstelling nadat een foto werd gepubliceerd van prinses Wilhelmine met een koets en daarvoor een Shetlandpony. Toen ze later koningin werd heeft Wilhelmina steeds haar liefde voor de Shetlandpony blijven behouden. Later werd het de mensen duidelijk dat dit een heel sterke pony was, niet moeilijk in onderhoud en weinig kosten. Sinds 1937 wordt de Shetlandpony, voor zowel hobby als voor werk, in stamboekverband in Nederland gefokt. Het Nederlands Shetland Pony Stamboek telt ondertussen duizenden leden.

Bron: Band G., (2001), De Shetlandpony als gezelschapsdier. Deurne: Etiko.

De Shetlandpony heeft zijn popularitiet
vooral te danken als pony
voor het houden van hobby.
Zijn karakter en soberheid zijn zeer populair.