Breuken bij paarden zijn moeilijk te genezen. Een paard is een zwaar dier dat zijn gewicht moet dragen op vier dunne beentjes. Die benen zijn uiterst goed gebouwd om te lopen maar niet om stil te blijven staan en te herstellen van een letstel.

Vroeger was er één manier om een paard met een gebroken been te behandelen, een genadeschot door zijn hoofd. Tegenwoordig kunnen dierenartsen een paard met een gebroken been op verschillende manieren behandelen, dit hangt ook af van de ernst van de breuk, de prijs van de ingreep en de verwachtingen van het paard (het kan misschien een recreatiepaard worden of de rest van zijn dagen op de weide rondlopen).

Maar de waarheid is dat nog steeds veel paarden met een gebroken been afgemaakt worden met een injectienaald door de dierenarts. Soms gebeurd dit om economische reden, de kosten voor de verzorging kunnen hoger zijn dan de waarde van het paard na herstel. Maar dikwijls is het zo dat het letsel zo ernstig is dat men het dier niet kan redden.

Bij paarden met een beenbreuk doen zich verschillende problemen voor. Waar zit de botbreuk? Is het gewricht gebroken? Hoe erg is de situatie? Een enkele barst met een zuivere breuk is een ernstig letsel. Een verbrijzelde breuk ,of een samengestelde breuk waarbij het bot uit de huid puilt, verhoogt het risico van infecties en is een erg zwaar letsel.

Als er toch beslist wordt om het gebroken been te herstellen kan de dierenarts gebruik maken van een spalk of een gips. Men kan het ook inwendig herstellen door platen, vijzen, verbindingsnagels of andere orthopedische toestellen in te brengen. Het paard heeft dan veel rust nodig en krijgt pijnstillers en kalmeringsmiddellen voorgeschreven. Soms doet men het paard ook een draagband aan, zodat het herstellende been niet zoveel gewicht moet dragen.

Het herstel zelf kan ook problemen opleveren, veel paarden reageren niet goed op de opsluiting en de herstelperiode die ze nodig hebben om te genezen. Vooral energieke paarden hebben het hier moeilijk mee. Een paard in herstel na een gebroken been zal heel wat ingewikkelde problemen moeten trotseren, het dier heeft een lang en moeilijk herstel voor zich met veel risico op complicaties. Ondanks alle goede zorgen blijft de kans heel groot dat het paard het uiteindelijk niet zal overleven.

Bron: Becker M., Pavia A., Spadafori G., Becker T. (2007). Why do horses sleep standing up? Florida:Health Communications Inc.