Eten en drinken voor de Shetlander

Baal hooiEen Shetlander is geen moeilijk dier om te onderhouden als het op voedsel aankomt. Hij heeft eigenlijk niet zo veel nodig. De Shetland pony zal eerder te veel eten krijgen dan te weinig. Hoeveel de pony nodig heeft is zeer afhankelijk van zijn leeftijd en wat je er mee doet. Veulens, jaarlingen en gebruikspony's hebben meer voeder nodig dan een oudere pony of gewoon een gezelschapspony. 

Een Shetlander zal dikwijls meer eten krijgen dan goed voor hem is. Te weinig voedsel zal hij eerder enkel in uitzonderlijke gevallen krijgen zoals bij verwaarlozing. Pony's die in de wei staan hebben in het voorjaar en in de zomer vaak te veel gras voor zich. En jong gras heeft trouwens een hoog eiwitgehalte en is niet zo goed voor de pony. Zeker in het voorjaar moet men er voor zorgen dat niet-drachtige en niet-werkende pony's niet te veel krijgen omdat ze te lang op de wei staan. Beperk hun weidegang en laat ze wennen aan het nieuwe gras. Zet ze eerst een half uurtje buiten, na een paar dagen één uur per dag en na een week twee uur per dag buiten is in het voorjaar voldoende. 

Pony's die binnen staan

Wanneer de dieren vaak binnen staan of zelfs helemaal niet op een wei komen dan moet men genoegen nemen met hooi. Zoals in de winter. Het is belangrijk dat je goed hooi geeft. Koop geen hooi dat stoffig is of muf ruikt. Hooi kan men kopen in balen. En dat is het goedkoopst als je ze zelf van het land kan gaan halen. Als je ze laat brengen per hele wagen dan is het duurder en liggen er 200 tot 400 balen op. Als je maar één of twee Shetlanders hebt dan is dat vrij veel. Een pony kan je in principe de ganse dag hooi geven. Maar let er wel op dat hij het ook opeet en niet gewoon vertrapt.

Silage (kuilgras)

SilageJe kan ook silage kopen. Dat is gemaaid gras dat niet, zoals hooi, helemaal gedroogd is. Bij het voederen is het ook wat vochtiger dan hooi. Het grote voordeel van silage is dat het niet stoffig is en een hoge voedingswaarde heeft. Vitaminen en mineralen blijven goed behouden. Er zit heel wat meer energie in dan bij hooi en het is ideaal voor paarden en pony's die gevoelig zijn voor stof. Zorg er wel voor dat er geen gaten in de verpakking komen want het kan beschimmelen en helemaal bederven. Dat is uiteraard niet goed voor uw lievelingsdier.

Bijvoer

Muesli voor de ponyJe hebt een ruime keuze aan mogelijkheden om de pony bij te voeren. Voederbieten, maispulp, krachtvoer, muesli,... Hou er rekening mee dat Shetlanders die gehouden worden als gezelschapsdier niet zo veel krachtvoer nodig hebben.

Wedstrijdpony's kunnen wel wat krachtvoer gebruiken als extraatje. Twee maal per dag een halve tot driekwart maatschep is voldoende. Pony's die gebruikt worden voor normale vrijetijdsritten komen algauw toe met eenderde tot een halve schep krachtvoer en dat twee keer per dag. Hou het lichaam van uw pony steeds onder controle. Zorg dat hij niet te dik wordt. Geef geen snoep of suiker!

Veulens moeten bijgevoerd worden als ze nog bij de merrie lopen. Met hooi en met krachtvoer. Tijdens het spenen moeten ze dan zo ver zijn dat ze zonder moedermelk kunnen. Wanneer de veulens gespeend worden in de herfst of de winter dan is het bijvoeren van krachtvoer absoluut noodzakelijk. Neem daarvoor veulenbrokken en let goed op de voorgestelde hoeveelheden. Voer ze niet eenzijdig. Geef naast hooi en krachtvoer ook wat gesneden appels en wortelen.

Het drinken

Naast het voer is uiteraard voldoende water geven erg belangrijk. Geef vers water en maak de drinkbakken regelmatig schoon. Van vuil water kan je pony ziek worden.

Waar het voer kopen?

Wanneer de pony in de manege staat dan heb je natuurlijk geen probleem met de aankoop van hooi en krachtvoer. Dat geven ze in de manege. Andere lekkere extraatjes koop je gewoon in de ruitershop of tijdens de paardenbeurs.

Wanneer je een pony aan huis staan hebt dan kan je zakken met brokken of muesli kopen bij een handelaar in dierenvoeder in jouw buurt. De zakken zijn over het algemeen 20 tot 25 kilo zwaar.

Als je vers hooi wil dan koop je ze bij een boer in de buurt. Shetlanders hebben geen vrachtwagens hooi per jaar nodig. Een pony die op stal staat komt zeker toe met drie plakjes per dag. Met een baal hooi van ongeveer 15 kilo heb je vier tot vijf dagen voer voor uw pony. Als je hooi koopt, ruik er dan aan. Ruikt het lekker, dan is het vers. Ruikt het muf of schimmelig, koop het dan niet. Dat is hooi dat te lang gelegen heeft. Koop ook geen hooibalen met zand er in. Dat is niet goed voor de pony.

Bron: Band G., (2001), De Shetlandpony als gezelschapsdier. Deurne: Etiko.