Mannelijke paarden castreren is een routine geworden. Een gecastreerd paard wordt een 'ruin' genoemd. Paarden worden dikwijls gecastreerd om hun gedrag te kunnen beïnvloeden, minder om drachten te voorkomen.

Hengsten kunnen soms vrij onhandelbaar zijn en het kan gevaarlijk zijn

om in hun buurt te zijn. Een gecastreerd paard is veel gemakkelijker in omgang, het is veel kalmer en je kan ze gemakkelijker berijden.

Vaak wordt een hengstveulen gecastreerd voor de leeftijd van twee jaar, rond die leeftijd gaan de hormonen opspelen en kan het veulen heel lastig worden. Vroeger was een castratie pijnlijk want het gebeurde zonder verdoving, tegenwoordig kan men een paard pijnloos castreren met de juiste medicatie.

Gecastreerde paarden zijn niet enkel gemakkelijker handelbaar maar zijn ook groter dan hengsten die wel nog vruchtbaar zijn. Dit is een nevenverschijnsel, het verwijderen van de grootste bron aan testosteron geeft een effect op de groeiplaten in de lange botten van de benen. Veel gecastreerde paarden hebben een stevigere en compactere bouw.

Vrouwelijke paarden, de merries, kunnen worden gesteriliseerd. Dit komt heel wat minder voor dan castratie. Een merrie wordt vooral gesteriliseerd als blijkt dat deze een tumor aan de eierstokken heeft of aan een ernstige ziekte lijdt tijdens de voortplantingsperiode. Ook merries kunnen soms lastig gedrag vertonen en om dit gedragsprobleem aan te pakken kan het ook gesteriliseerd worden. Deze ingreep gebeurt door het gebruik van een laparoscoop, het wordt uitgevoerd bij een rechtop staande merrie langs haar zijde, net achter de ribbenkast. De baarmoeder wordt niet verwijder, enkel de eierstokken.

Bron: Becker M., Pavia A., Spadafori G., Becker T. (2007). Why do horses sleep standing up? Florida:Health Communications Inc.