HoefijzerEr zijn mensen die beweren dat hoefijzers echt geluk brengen, anderen doen dit af als flauwekul. Maar vanwaar komt dat geloof toch? Dit (bij)geloof dateert van eeuwen terug, hoogstwaarschijnlijk van bij de Kelten.

Ze geloofden dat ijzer boosaardige bovennatuurlijke wezens, die de mensen altijd plaagden, op afstand konden houden. Door een hoefijzer aan je deur te hangen lieten de boosaardige wezens je met rust. Sommigen denken dat we deze traditie overgenomen hebben van de Romeinen. Het omhoog hangen van een hoefijzer als geluksbrenger is verspreid geraakt over de ganse wereld en het bestaat nog altijd.

Hoe moet je een hoefijzer ophangen? Volgens sommige tradities moet je het hoefijzer met de uiteinden naar boven hangen, op deze manier zou het geluk niet kunnen ontsnappen. Andere culturen geloven dan weer dat je het hoefijzer met de punten naar beneden moet hangen, het geluk zou dan in de woningkamer (of een andere ruimte) gestuurd worden.

Wanneer brengt een hoefijzer geluk? De manier hoe je in het bezit van een hoefijzer bent gekomen is belangrijk. Het ijzer zal immers alleen maar geluk brengen als je het gevonden hebt, dat kon vroeger wel eens het geval zijn. Een hoefijzer kopen of stelen zou dus geen geluk brengen. Volgens de legende ontvangt de persoon die het hoefijzer omhoog hangt niet het geluk maar wel de rechtmatige eigenaar.

Hoefijzers kopen

Bron: Becker M., Pavia A., Spadafori G., Becker T. (2007). Why do horses sleep standing up? Florida:Health Communications Inc.