Werken met de Shetlandpony

Een Shetlander kan je voor veel activiteiten gebruiken. Bijvoorbeeld voor dressuur, springen, draven, mennen,racen,... of gewoon heerlijke buitenritten maken Zo'n Shetlander is een sterke pony. Het dier kan zonder probleem twee tot drie keer zijn eigen gewicht trekken.Natuurlijk is dit afhankelijk van waar je rijdt, op heuvels of in los zand zal de pony het uiteraard moeilijker hebben.Shetlanders zijn vaak enthousiast als ze kunnen racen en springen. Oorspronkelijk zijn ze gebruikt als last- en trekdier. Als lastdier lag het gewicht in manden op een speciaal pakzadel op de rug. Als trekdier trok hij aan een kar of slee. Ze werden ook vaak gebruikt in de Engelse mijnen om karren met steenkool te trekken.

In Nederland moest de Shetlandpony begin deze eeuw de honden vervangen omdat deze niet meer voor hondenkarren mochten lopen. De pony werd vroeger ook ingezet voor werk op kleine land-, tuinbouw- en fruitteeltbedrijven. Nu moet de pony een heel stuk minder werken.

Voor de kar

Shetland Pony tweespanDe Shetlandpony heeft door de eeuwen heen altijd al moeten werken. Hij is dan ook een heel goede tuigpony geworden. Ze kunnen alleen uit de voeten maar ook als tweespan en vierspan. Je moet wel eerst een mentbewijs halen. Met dat diploma ben je verzekerd maar het is vooral een bewijs dat je weet wat je doet en de regels kent als je rijdt op de openbare weg of in het bos. Zorg steeds voor een goed onderhouden stabiele kar. Ga nooit alleen op pad.

Onder het recreatieve rijden behoren ook de toertochten. Deze tochten worden regelmatig georganiseerd door verschillende verenigingen. Soms zijn het klassementritten die tot wel 30 kilometer lang kunnen zijn. Uw pony moet dan echt wel in een goede conditie zijn.

De wedstrijden met showwagen is ook populair. Bij dit soort wedstrijden worden de gangen van de pony zo goed mogelijk getoond. Een mooie ruime, regelmatige en verheven draf met opgerichte hals en afgebogen hoofd. Een rustige ruime stap met vloeiende bewegingen en uiteraard een mooie gepoetste wagen en een koetsier die tot in de puntjes verzorgd is. Deze wedstrijden zijn er voor enkelspannen, dubbelspannen, merries, ruinen en hengsten. De kleinere wedstrijden hebben vaak ook rubrieken voor kinderen.

Bij de samengestelde wedstrijden moeten paard en menner echt wel werken. Een bekende wedstrijdmenner bij de grote paarden is wereldkampioen IJsbrand Chardon. Je kan het ook met je Shetlander doen als enkel-, dubbel- en vierspan. Je hebt daarvoor een mooie speciale marathonwagen nodig met hydraulische remmen en dergelijke. Bij de samengestelde wedstijden heb je dressuur, marathon en hindernisbaan. De dressuur bestaat uit een proef, bij de marathon doe je een baan met hindernissen en een aantal stap en draftrajecten. Bij de hindernisbaan rijd je volgens een kegeltjesparcours.

Je hebt ook nog de IBOB-proef (Instelling Bruikbaarheids Onderzoek Paard/Pony). Deze wordt enkele keren per jaar georganiseerd door de afdeling Paardenhouderij van het landbouwshap. Bij de aangespannen IBOP-proef is het karakter, gehoorzaamheid en temperament van belang. Er word ook gelet op de manier waarop de pony in stap en draf gaat. Hoe hij aan de teugel loopt en hoe wendbaar de pony is.

Hindernissen

Showjumping over hindernissen is geen probleem voor een Shetland pony. Het is een sterk dier en kan de ruiters in galop over hindernissen dragen. Dit uitstekende springvermogen zie je bij de gewone Shetland-evenementen en de landelijke wedstrijden voor pony's in de A-klasse.

Western rijden

Het leren rijden op je paard of pony zoals zoals de cowboys dat deden noemt men Western rijden. Het is een andere manier van rijden waarbij je niet de ganse tijd je pony aandrijft maar hem leert dat slechts één 'hulp' voldoende moet zijn om bijvoorbeeld draf aan te geven. Pas bij het volgende seintje gaat de pony dan terug naar draf of door naar galop. Bij deze manier van paardrijden zijn er uiteraard nog een heleboel andere zaken belangrijk.

Gymkhana's

Gymkhana wedsrijdGymkhana's zijn speelse wedstrijden over een soort hindernisbaan. Het kan elke keer een ander parkoer zijn. Men start met vijf of zes pony's tegelijk en men moet dan bijvoorbeeld in draf om enkele pylonen heen slalommen, dan aan het eind een vlaggetje ergens uit halen en vervolgens lopend of in galop terug. Aan het eind moet je dan weer het vlaggetje in een pylon steken. Er zijn hier heel wat variaties op te bedenken. Het belangrijkste aan dit soort wedstrijden is het plezier dat de deelnemers samen met hun pony hebben.

International Shetland Pony Breed and Performance Show

Of gewoon in het kort: Europees Kampioenschap voor Shetland pony's. Deze wedstrijd werd voor het eerst in Nederland georganiseerd in 1994. Twee jaar later werd deze in Engeland georganiseerd. Daarna volgden nog andere landen. Er doen meer dan 100 deelnemers aan mee uit Europese landen zoals Nederland, België, Engeland, Noorwegen, Finland, Duitsland, enz.. Het zijn allemaal landen die aangesloten zijn bij de ISPC, de International Shetland Pony Club.

Behalve het normale spring-, men- en dressuurwedstrijden telt het programma nog een paar extra onderdelen zoals de klasse 'Working Hunter Pony'. Hierbij worden de kinderen en de pony's niet beoordeeld op de snelheid maar wel op het aanzicht van de pony. Hoe is zijn bouw, zijn gedrag en hoe is de stijl van de ruiter tijdens het springen.

Grand National Team

Deze wedsrijd is proefgedraaid in 1990 en een jaar later opgericht in navolging van een Engels Shetland Pony Grand National Team. De originele Grand National in Engeland is een paardenrace waarbij de ruiter met zijn paard over metershoge heggen moet springen. Voor de snelheidsraces van de Shetland pony's in Nederland gaan deze in volle galop maar de hindernissen zijn bezembakken van slechts 60 cm hoog. De kinderen die hier aan deelnemen hebben speciale racepakken aan. Bij het Grand National team kan je niet zomaar meedoen. Het is eigenlijk een showteam dat alleen op uitnodiging een race komt verzorgen. Het team bestaat uit ongeveer twintig kinderen. Daar komen er dan ongeveer twaalf van naar het evenement waar opgetreden wordt. Bijvoorbeeld naar Jumping Amsterdam, Haagse Paardendagen en Stamboekdagen van het Shetland Stamboek.

Grand National jockeys en pony's trainen trainen vaak. Tijdens het raceseizoen worden de dieren extra bijgevoerd. Een paar keer per jaar is er een algemene training waar ook nieuwe kinderen van de sfeer kunnen proeven om te zien of ze er geschikt voor zijn. Je moet je hiervoor wel eerst aanmelden. De minimumleeftijd is zeven jaar. Een maximumleeftijd is er niet, maar op een gegeven moment word je gewoon te groot voor uw Shetlander en dan moet je uit het team. Er zijn dus elk jaar nieuwe jockeys nodig. Het team is razend populair en de kinderen leren er heel goed pony rijden.

Video: optreden Grand National Team tijdens Chio Rotterdam 2017

Bron: Band G., (2001), De Shetlandpony als gezelschapsdier. Deurne: Etiko.