Wanneer kan je uw Shetland pony laten dekken?

De keuze van de hengst

Wanneer je wil fokken met uw shetlander dan moet je op zoek gaan naar een geschikte hengst. Zoek uit welke hengst met welke eigenschappen qua kleur, kwaliteit, maat, gedrag en beweging het beste bij uw merrie past. Eerst bepaal je wat voor jou het belangrijkste criterium is. Dat kan het gedrag zijn, maar ook de kleur of de kwaliteit of aanleg voor tuiggangen. Vraag gerust advies aan een ervaren fokker. Je kan informeren naar de fokcapaciteiten van bepaalde hengsten. Bij het stamboek kan je daar diverse overzichten van verkrijgen. Als je geen echte kenner bent laat je merrie dan dekken door een bewezen hengst. Dat is een hengst die al beoordeeld is op zijn afstammelingen of definitief is goedgekeurd. Het helpt natuurlijk als u de hengstenkeuring bezoekt. Je kan dan een heleboel fokhengsten bij elkaar zien. Je vindt bijna in alle regio's speciale Shetlandpony hengstenshows waar de hengsten uit de regio aan de fokkers worden voorgesteld.

Vanaf welke leeftijd kan je de merrie laten dekken?

De leeftijd om een Shetlandpony in te gaan zetten voor de fokkerij hangt af van de ontwikkeling. In Nederland worden de meeste merries gedekt als ze twee jaar zijn. De merrie moet wel goed ontwikkeld zijn en niet te laat geboren (houd 1 juni aan als richtlijn). In heel wat andere landen is de leeftijd om te laten dekken drie jaar. Begin met een tweejarige merrie nooit te vroeg in het seizoen. Let er op dat ze goed uit de wintervacht is en laat ze niet dekken voor 21 juni (de langste dag). Het is ook verstandig om haar maar één keer te herdekken. Bij een maiden merrie (maagd) is de kans dat ze in een derde cyclus nog drachtig wordt heel klein. De merrie moet het eerste jaar niet te veel gedekt worden om een dekinfectie te voorkomen.

Driejarige of oudere merrie

Een merrie van drie jaar of ouder laat je het beste niet voor 1 mei dekken. Als je ze laat dekken na 15 augustus dan moet je u wel realiseren dat er een laat veulen zal geboren worden. De Shetlandpony is een koudbloed en een echte seasonbreeder. Ze zijn enkel in het late voorjaar en de zomer goed vruchtbaar. De veulens die vroeger dan 1 april geboren worden zijn de zeldzame gevallen. Als je de merrie van drie jaar (of ouder) laat dekken rond 1 mei dan komen de veulens in het gunstigste geval vanaf 1 april. Begin je eerder dan is de pony vaak nog niet echt goed hengstig waardoor het afweermechanisme voor dekinfecties minder goed werkt en is de kans groot dat ze van die dekcyclus niet drachtig wordt. Een Shetlandmerrie wordt doorgaans later hengstig, na de geboorte van het veulen, in vergelijking met bijvoorbeeld een warmbloed. 

Wanneer wordt de merrie hengstig?

Gemiddeld is een Shetlandponymerrie op de twaalfde dag na de geboorte van het veulen terug hengstig. De merrie blijft hengstig gedurende een kleine week. De eisprong zit gemiddeld op de voorlaatste dag van de hengstigheidsperiode. U hoeft niet eerder dan op de tiende dag na de geboorte te beginnen met schouwen (de merrie in contact brengen met een hengst). In het uitzonderlijke geval dat de merrie eerder hengstig was is het te kort en te vroeg. Daardoor is de kans op drachtig worden veel kleiner. Het is meestal een illusie dat je het hengstig worden kan zien zonder dat er een hengst in de nabijheid is. Je moet goed schouwen en vanaf de tiende dag om de dag schouwen. Bij Shetlanders kan het zeker gebeuren dat ze pas met de vijftiende of zestiende dag hengstig worden.

Bron: Karen Wolters, De Shetlandpony. Warffum: Welzo Media Productions 2004