Waar let je op bij de aankoop van paardrijlaarzen?

PaardrijlaarzenWanneer je kijkt naar paardrijlaarzen, is er onderscheid te maken in twee verschillende soorten. De sport is uiteraard verdeeld in het springen en de dressuur, en daarbij hoort dan ook bepaalde kleding én bepaalde laarzen. Er is een verschil tussen spring- en dressuurlaarzen. Het onderscheid is het makkelijkst te maken doordat de springlaarzen meestal veters aan de voorkant hebben terwijl de laarzen voor dressuur dit niet hebben. Uiteraard bepaal je zelf welke laarzen jij het liefst draagt, want er zijn genoeg ruiters die niet specifiek voor dressuur of springen kiezen, maar dit vaak afwisselen. Dan is het een kwestie van smaak en wat je prettiger vindt zitten.

Goede paardrijlaarzen

Goede paardrijlaarzen kunnen best wat kosten, en daarom is het zo belangrijk dat je weet waar je op moet letten wanneer je de aankoop gaat doen. De eerste tip is hoe dan ook om de laarzen in een fysieke winkel te gaan passen. Zo kan je er even mee lopen en zal je merken dat het prettig is dat je in een winkel meerdere soorten kunt proberen. De kans is klein dat je meteen de perfecte paardrijlaarzen aantrekt namelijk. Het risico dat je loopt als je online bestelt, is dat de laars bijvoorbeeld veel te hoog is. Ook kan het zijn dat hij bij de kuiten te strak of juist te los zit of dat de maat simpelweg niet klopt. Een paardrijlaars moet altijd prettig zitten, want als je op het paard zit, zal je zeker merken dat het niet fijn is als een laars toch net ergens knelt.

Vervolgens is het goed om van tevoren al te bedenken wat jij prettig vindt. Ben je bijvoorbeeld van plan veel in de winter te gaan rijden? Dan zijn gevoerde paardrijlaarzen wel zo prettig, zodat je voeten niet zo koud worden. Kan het zijn dat je je laarzen regelmatig uitdoet en vaak wisselt? Dan is het handig dat de laarzen bijvoorbeeld aan de achterkant een rits hebben omdat je ze daarmee een stuk makkelijker uitkrijgt. Daarnaast blijft het altijd een kwestie van smaak, want je ziet steeds meer laarzen met bijvoorbeeld leuke kleuren.

Enkele goede tips

  • Kies ervoor om later op de dag de laarzen te gaan passen. Dan zijn je voeten namelijk al een beetje dikker dan normaal, en je wil natuurlijk wel dat je laarzen op ieder moment van de dag passen. Zo voorkom je dat je op gegeven moment toch niet goed meer in je laars kan komen.
  • Trek sokken aan die je normaal gesproken ook zal dragen in een rijlaars. Hoewel het misschien niet het meest charmante is om met hoge sokken tot aan de knieën naar de winkel te gaan, kan je op deze manier wel goed kijken of deze sokken ook goed passen in je nieuwe laarzen. Zeker omdat het belangrijk is dat alles rondom de kuit perfect past, is dit een belangrijke tip.
  • Investeer in een goede rijlaars. Je denkt misschien dat het niet nodig is om bijvoorbeeld echt lederen paardrijlaarzen aan te schaffen, maar realiseer je ook dat deze met een reden zo gemaakt worden. Een leren laars zit namelijk in de meeste gevallen comfortabeler en zal bovendien met de tijd steeds lekkerder gaan zitten. Het leder kan altijd een stuk beter meebuigen dan nepleder. Dat is, als je bijvoorbeeld met je hak naar beneden in de beugel zit, prettig.

Video: hoe paardrijlaarzen opmeten?

Al met al zijn er dus een paar punten die je zeker mee dient te nemen als je nieuwe paardrijlaarzen gaat kopen. Veel succes met het shoppen ervan!