Paarden tijdens de oorlog

Standbeeld van paard in de oorlogIn de oorlog speelden paarden een belangrijke rol. Het paard droeg de krijger, werd voor de strijdwagens gespannen en transporteerde wapens en bagage. Het deelde ook, samen met de ruiter, de roem. Maar het deelde ook de afschuw van de oorlog en ging samen met hun dood. Sinds 1500 voor Christus in Mesopotamië voor het eerst strijdwagens werden ingezet vormden de bereden en bespannen eenheden de militaire elite. Tegenwoordig hebben paarden in het leger van nu enkel een representatieve functie bij parades en ceremonies.

Enkele belangrijke oorlogen met paarden

De Mongoolse horden

De Mongoolse krijgers konden heel goed met pijl en boog omgaan terwijl ze in galop het paard bereden. Ze veroverden in de 13de eeuw, onder bevel van Djengis Khan, een gebied dat reikte van de Chinese Zee tot de Baltische landen. De paarden waren klein en gehard. De Mongolen reden er dagelijks 130 kilometer mee. Ze reden zonder tuig en spendeerden heel veel tijd op hun paard. Ze stegen niet eens af om te eten, drinken of slapen. Zodra het duidelijk was dat het dier moe was werd het ingewisseld. Zo kon een ruiter wel tot 10 paarden berijden op één dag.

De oorlogskoningin Boudicca

Boudicca was de aanvoerster van een oorlogzuchtige stam in Norfolk. Ze kwam in opstand (60 voor Christus) tegen de Romeinse bezetter en ze plunderde steden als Colchester, London en Sint Alban. De kijgers van deze stam reden op inheemse pony's. Ze gebruikten strijdwagens waarvan de wielnaven voorzien waren van messen. Hun manier van strijden stopten Julius Caesar in 55 voor Christus bij zijn eerste poging om Engeland te veroveren. Maar de Romeinen gaven zich niet zomaar gewonnen en leerden van hun Nederlaag. In 54 voor Christus bestormden ze met succes opnieuw Engeland met 2000 zwaar bewapende Gallische ruiters.

De tragedie van de Lichte Brigade

Een grote bereden aanval meemaken was de natte droom van menige cavalerist. Eén van de beroemdste en roemloze aanval was die van de 'Lichte Brigade'. De brigade maakte op 25 oktober 1864 een zware tactische fout. Er reden vijf Britse cavalerierregimenten, 673 mannen met hun paarden, in het Dal van Balaclava. Maar het was eigenlijk een zelfmoordaanval. Ze reden de uiterst zwaar bewapende Russen tegemoet. In slechts 10 minuten verloren 113 mannen en 513 paarden het leven. De regimentcommandant Lord Cardigan overleefde de strijd. Ook zijn hengst Roland kwam ongedeerd uit de strijd en overleefde zelfs de hele Krimoorlog. Toen het paard naar Engeland terugkeerde werd het onthaald als een ware volksheld.

Paarden in de Tweede Wereldoorlog

In november 1941 voerde het 44ste Mongoolse cavalerieregiment in de buurt van Moskou een aanval uit tegen de Duitse artilerie en infanterie. Waarschijnlijk was dit de laatste oorlog die gevoerd werd met paarden. Er stierven zo'n 2000 paarden en mannen in de hagelregen van kogels. Tijdens de Tweede Wereldoorlog stierven ongeveer 1,5 miljoen paarden in volle strijd.

Video: trailer War Horse, een film van Steven Spielberg