Naar de keuring met de Shetlandpony

PonykeuringDe Shetlandpony's worden een stuk meer dan andere paarden- en ponyrassen naar de keuring gebracht. Daar komt heel wat bij kijken. De pony's moeten er mooi uitzien en moeten zo goed mogelijk gepresenteerd worden.

Handzaam maken

Dat de pony's handzaam moeten zijn bij de keuring dat spreekt voor zich. Voor volwassen pony's die het hele jaar door in de hand komen is dit meestal geen probleem. Maar er zijn ook een aantal pony's die zelden aan het halster komen. Die groep moet voor de keuring uiteraard getraind worden. Een pony die zich onwennig voelt of schuw is wil dikwijls niet in een rechte lijn lopen. Je kan ze trainen in het weiland maar een training rond het huis of op de straat is ook leerzaam. Zo komt de pony ook in contact met een drukke omgeving. Wanneer de pony goed getraind is dan zal deze zich op een keuring op zijn gemak voelen. Het handzaam maken doe je in het eerste levensjaar bij veulens en enters.

Handzaam maken bij veulens

Bij veulens kan je het best vlak na de geboorte beginnen met het halstermak maken. Op de latere leeftijd van de pony zal je daar veel voordeel uithalen. Doe het veulen een halster om als hij nog maar slechts enkele dagen oud is. Daarna volgt het geleiden van de halster. De eerste keren laat je het veulen meelopen naast de moeder. Maak wel al een touw aan het halster vast. Het touw wordt door de begeleider vastgehouden, over de rug van de moeder. In het andere hand hou je het touw van de moeder vast. Een extra persoon loopt achter het veulen aan. 

In het begin zal het veulen vooral gaan hangen. Maar als hij goed aangedreven wordt zal dit beter worden. Als het veulen niet meer trekt, zich niet meer verzet, dan neemt iemand anders het veulen over en loopt men achter de moeder aan. En als ook dat in orde is, het veulen zich niet meer verzet en aan het losse touw is, dan kan je het veulen alleen beginnen trainen. Gebruik een stevige halster en een tweede persoon die het veulen aandrijft. Veulens zijn in het begin niet bepaald gewillig om mooi recht vooruit te gaan.

Het veulen kan vervolgens regelmatig aan de halster genomen worden. Zelfs al loopt het veulen bij je thuis goed aan de halster, op een keuring is het mogelijk dat het helemaal niet goed loopt. Laat dan ook het veulen steeds naast de moeder lopen. Op een keuring is het los laten lopen van een veulen trouwens niet toegestaan. Er zijn maar heel weinig veulens die de discipline hebben om mooi naast hun eigen moeder te blijven lopen.

Handzaam maken bij enters

Enters die als veulen naast de moeder zijn getraind gaan vaak tegen de begeleider aanhangen en trekken onwennig naar verschillende richtingen. Om de pony zelfstandig aan het losse touw te laten lopen is training nodig. En je begint daar het best mee direct na het spenen. Dan is de pony zo'n vier tot vijf maanden oud.

Het rustig leren doorstappen is hier heel belangrijk. Het meest geziene minpuntje op keuringen is de pony nerveus te korte stappen zien nemen. Dat is ook niet handig voor de dagelijkse handzaamheid. Ook niet als het een kinderspeelpony is. Bij sommige pony's kan het helpen om ze een tijdje los te laten stappen voor ze in de keuringbaan moeten verschijnen.

Soms moeten de pony's ook voor lange tijd vaststaan. Leer dit de veulens en jonge pony's aan. Reeds vanaf de leeftijd van twee tot drie weken kan je ze wekelijks een keertje of twee vastzetten. Dat is een belangrijk onderdeel van een goede opvoeding.

De pony mooi maken voor de keuring

Om de staart en manen soepel en schoon te krijgen kan je deze wassen voor de keuring. Je kan daarvoor paardenshampoos kopen maar met gewone shampoo en een crèmespoeling lukt het ook wel. Je wast met lauw water en je spoelt goed af. Borstel de staart zo breed mogelijk uit. De rest van het lichaam kan in de zomer ook gewassen worden met shampoo. Maar dan zonder crèmespoeling. In het najaar wast u de vacht best niet meer omdat je dan het 'vet' dat de pony inmiddels heeft gevormd uit de vacht wast. Wat je dan wel kan doen? Goed borstelen en eventueel uitblazen is dan de mogelijkheid. Het uitblazen kan je doen met een elektrische bladblazer. Je kan er het losse stof mee uit de dikke vacht blazen. De haren krijgen dan een glanzende aanblik.

Bij rijpony's en rijpaarden is het gebruikelijk om de staart en de manen te vlechten. Bij de Shetlandpony is dat niet zo. Ook mogen de vetlokken niet weggeknipt worden. Het haar dat buiten de oorschelpen steekt kan je wel wegknippen. Net zoals het overtollige haar aan de onderkant van het hoofd. Je kan daarvoor een uitdunschaar gebruiken en je doet dit ruim een maand voor de keuring. De Shetlander is wel een ruige pony van oorsprong. Overvloedig haar maakt deel uit van zijn specifieke raseigenschappen.

De manen moet je naar twee kanten kammen. Bij zeer stugge manen lukt dit echter niet. Maak dan gebruik van een breinaald. Maak daarmee een rechte scheiding en verdeel de manen naar beide kanten. Maak dan staartjes met elastiekjes. Voordat je de ring ingaat verwijder je de elastiekjes en borstel je de manen. 

Op de keuring moet de vacht van de pony glanzen. Bij een pony die goed verzorgd wordt en in gezonde staat is gebeurd dit meestal vanzelf. Indien je pony toch een dof haarkleed heeft dan kan je gebruik maken van hulpmiddelen zoals vitaminepreparaten die je mengt met het voedsel. Vloeibare lijnzaadolie wordt daar ook voor gebruikt. De vacht overwrijven met echte schapenwol helpt ook. In een paardenwinkel zijn er nog tal van andere glansmiddelen te koop.

De juiste conditie

Wanneer je van plan bent om jouw pony te laten keuren is een goede conditie van het dier belangrijk. Presenteer geen pony die vet is of te mager. Dat is niet altijd zo simpel als het misschien wel lijkt. Vooral bij niet-zogende merries. Dikke merries moet je reeds maanden van op voorhand op rantsoen gaan zetten. Zogende merries hebben meestal te weinig vet op de rug, zeker als ze goede melkgevers zijn, en dan moeten ze vaak nog extra bijgevoederd worden. Een geschikte voeding daarvoor is slobbermeel. 

Enters en veulens zullen niet gemakkelijk vet vormen omdat ze nog in volle ontwikkeling zijn. Rantsoeneren is dan niet nodig. Maar toch zijn er soms veulens die erg veel vette melk binnenkrijgen Ze zijn dan eigenlijk te vet voor de keuring. Maar daar is niets aan te doen. Het tegenovergestelde zal meer voorkomen. Veulens die te schraal zijn door te weinig melkgift. Daar kan je natuurlijk wel iets aan verhelpen door veulenbrok bij te voederen. Zelfs als het veulen nog bij de moeder loopt.

Het voorbrengen van de pony

Voor het voorbrengen van Shetlandpony's heb je ervaring en kennis nodig. Zelf moet je vooral kalmte en rust uitstralen. Hoe rustiger de pony wordt voorgebracht, hoe meer hij tot zijn recht zal komen. Het is ook heel belangrijk dat de voorbrenger en aandrijver goed op elkaar ingesteld zijn. De pony met meer dan twee personen voorbrengen is helemaal niet nodig. Het is gebruikelijk dat je de pony voorbrengt met een wit halster. Dit mag niet te grof of te fijn zijn. Het nadeel van een halster is wel dat je niet veel macht over de pony kan uitoefenen. Dit nadeel wordt nog groter als het kinderen zijn die de Shetlander voorbrengen. Als je een nogal heftige pony hebt dan kan je die eventueel met een bitje voorbrengen. 

De kleding

Bij het voorbrengen van de pony is de meest passende en correcte kleding een wit overhemd, witte broek en witte schoenen. Men draagt er een rode stropdas bij.

Opstellen

Als je binnen geroepen wordt door de ringmeester dan ga je met uw pony de keuringsbaan in. Het is van belang dat je een goede entree maakt. Je dient rustig en in stap de baan te betreden. Als een merrie met veulen wordt voorgebracht dient de aandrijver er achteraan te komen. Die zorgt er voor dat het veulen de moeder op de juiste wijze volgt. Dat is aan de rechterzijde. De aandrijver komt met de zweep opgeheven in de rechterhand als eerste de monserbaan binnen en geeft de voorbrenger aanwijzingen op welke plaats de pony het beste kan worden opgesteld. De pony dient recht voor de jury te worden opgesteld zodat deze er een goed zicht op heeft. U houdt enkele meters afstand van de jury.

De jury moet de vier benen van de pony van opzij goed kunnen zien. De pony dient enkele minuten stil te staan. De pony mag niet te veel gestrekt worden, dit geeft een onnatuurlijk aanzicht. Als het mogelijk is dient de pony met de voorbenen op een iets hoger gedeelte van de keuringsbaan te staan dan met de achterbenen. Het hoofd van de pony mag niet te kort worden vastgehouden en ook niet omhoog geduwd worden. Het is belangrijk om de pony zo natuurlijk mogelijk op eigen benen te laten staan. De voorbrenger staat bij de opstelling voor de pony met het gezicht naar de pony gericht. Wanneer men in de juiste stand staat stelt de aandrijver zich enkele meters voor en iets naar rechts van de pony op. Men probeert de aandacht van de pony vast te houden zodat deze zich attent en zo goed mogelijk aan de jury presenteert.

Stappen

Als de jury daartoe aanwijzingen geeft kan je gaan stappen. Je stapt in een rechte lijn van de jury af naar het einde van de baan. Wanneer je aan het einde bent keer je rechtsom. Draai op de terugweg, op ruime afstand van de jury, rechtsom en maak een begin met het laten draven. Tijdens het stappen en draven loopt de voorbrenger links van de pony met het touw in de rechterhand. De linkerhand wordt vrij gehouden om te kunnen corrigeren. De aandrijver loopt enkele meters achter en iets links van de pony met een horizontaal gehouden zweep. Ruim voordat de pony aan het eind van de baan rechtsom draait, steekt de aandrijver de keuringsbaan over om weer de goede kant te komen. De aandrijver mag nooit recht achter de pony lopen want dan wordt het goede zicht van de jury gehinderd. Probeer altijd te voorkomen dat uw pony onrustig wordt. Een onrustige pony gaat dribbelen en dan is het niet meer mogelijk om de stap te beoordelen.

Draf

De draf moet met opgeheven hoofdhouding en zelfzekerheid worden getoond. Draven is geen racen, het gaat dan onnodig over in galop. Trouwens, de voorbrenger moet de pony wel kunnen bijhouden. Men mag draven in een rechte lijn van en naar de jury maar ook de ganse baan rond. De aandrijver mag de pony niet opjagen, eigenlijk houdt de aandrijver zich het best afzijdig. 

Na het draven stel je de pony nogmaals op. Als de jury het teken geeft stelt u zich achter in de baan op in afwachting van verdere aanwijzingen van de ringmeester.

Klassering

In de meeste gevallen wordt je door de ringmeester op de voorlopige plaatsingsvolgorde opgeroepen om te gaan rondstappen. Tijdens het wachten let je goed op uw pony. Hou de pony attent en zet hem goed weg. Hou bij het rondstappen een goede afstand van uw voorganger. Een aandringerige houding is niet nodig. Als de plaatsing definitief is, stel je dan op een rechte lijn op voor de prijsuitreiking. Wanneer de prijsuitreiking afgelopen is dan draaft de groep on een ereronde.

Video: premiekeuring van Shetland Pony Fokvereniging De IJsselstreek te Gendringen.

Bron: Karen Wolters, De Shetlandpony. Warffum: Welzo Media Productions 2004