Op wat let de jury tijdens een ponykeuring?

PonykeuringDe jury moet goede eigenschappen in de pony zien en zal deze vervolgens waarderen. Daar worden de minder goede eigenschappen naar zwaarte vanaf getrokken. Men komt dan uit op een waardering van het totaalbeeld. Dit wordt vertaald in een bepaalde primering. 

Type

Bij de Shetlandpony wordt er vaak gelet op het type. Dit is een complex van eigenschappen die bepalend zijn voor het ras. Een typische Shetlander is een harmonieus en evenredig gebouwde pony. De pony heeft een goede verhouding tussen de romp en de benen. De verhouding tussen het lichaam en de benen is bij een volwassen pony ongeveer 50-50. Men geeft de voorkeur aan het het zogenaamde rechthoeksmodel i.p.v. aan het vierkantsmodel. Daarmee bedoelt men dat de pony iets langer dient te zijn dan dat hij hoog is. De lengte mag echter niet het gevolg zijn van een lange rug. De bovenlijn komt op lengte door een lanhge hals en een schuine schouder. Men ziet heel graag een mooi gevormd hoofd met oren die niet te groot zij en ogen die een intelligente aanblik hebben. De hals niet te diep aangezet, met voldoende lengte en houding. De schouder mag goed ontwikkeld zijn en schuin geplaatst. Een sterke rug, goed aangesloten, lang geribd en goed bespierd. De pony mag een zware beharing hebben met volle manen en een volle staart. Een sterk beenwerk dat voldoende zwaar is met goede voeten, een goed ontwikkelde bovenarm, een vierkante stand en vlotte vierkante bewegingen. De voor-, midden- en achterhand moeten in evenredigheid ten opzichte van elkaar staan. De voor- en achterhand zijn ongeveer even hoog.

De voorhand

Met de voorhand bedoelt men het hoofd, de hals en de schoft. Het hoofd moet niet te groot zijn, mooi sprekend en de pony moet voldoende attent de wereld inkijken. De hals mag niet te kort zijn en niet de diep uit de borst komen. De pony moet een goed ontwikkelde schoft hebben en de schouder mag niet te steil zijn. Deze moet schuin geplaatst zijn en goed aangesloten. Het is belangrijk dat de schoft hoger is dan het kruis. 

Het middenhand

De middenhand is eigenlijk de brug tussen voor- en achterhand. Deze moet passend zijn in het geheel. Voldoende breedte, diepte en lengte hoort daarbij. De ribben moeten voldoende welving vertonen en wat schuin naar achteren geplaatst zijn.

De achterhand

De achterhand moet lang genoeg zijn en mag ook iets hellend zijn. De dijen moeten bespierd zijn en voldoende lang. Eigenlijk moet het volledige lichaam van de pony goed bespierd zijn. Het kruis mag niet kort zijn en dient enigszins aflopend te zijn in een goed beplante staart.

Het beenwerk

Het beenwerk moet voldoende lengte en forsheid bezitten, evenredig aan het lichaam. De hoeven en de gewrichten moeten goed ontwikkeld zijn. De benen moeten recht onder het lichaam geplaatst zijn. De voorbenen mogen zeker niet achterwaarts gebogen zijn en de knieën mogen ook niet naar voren steken. De onderarm moet lang en bespierd zijn en de pijp kort en voldoende breed. Bij de achterbenen is de juiste hoekstelling tussen de gewrichten belangrijk. Het spronggewricht moet een hoek van 150º - 160º maken. Koot, kroon en hoef moeten in één lijn liggen die een hoek van 45º- 50º maakt met de bodem. Wanneer de pony in stap en draf is wordt de correctheid in het gebruik van de benen beoordeeld.

De bewegingen

De beweging van de pony moet vlot verlopen en ruim en krachtig zijn. Vlakke bewegingen die weinig opwaarts gaan komen wel eens voor. Maar dat is geen bezwaar als de bewegingen maar ruim en krachtig zijn.

Vertalen naar waardering

Uiteraard worden de Shetlandpony's op de keuringen beoordeeld. Voor de stamboekopname bij Shetlandpony's (vanaf 3 jaar) wordt sinds 1989 het lineaire scoringsformulier gebruikt. Op dit formulier komt ten aanzien van 28 onderdelen een constatering. Dus geen waardering. Dit wordt aangeduid met een schaal die van 0 tot 9 gaat. 

Het doel is om tot een fokwaardeschatting van de vader te komen. De stand van het achterbeen is bijvoorbeeld daar een onderdeel van. Daarbij varieert de schaal van sabelbenig (schaal 0) tot steil (schaal 9). De beste score hiervoor is er tussenin. Het is echter geen regel. Het verschilt per onderdeel.

Bij keuringen doet de keurmeester eigenlijk dezelfde waarnemingen. Met dat verschil dat er waardeoordelen aan toegevoegd moeten worden. Wanneer de pony voor een bepaald punt het laat afweten dan zal het voor een ander punt beter moeten scoren om tot een bepaalde primering te komen.

Bij Shetlandpony's kan je met een veulen een veulenpremie halen. Met een enter een enterpremie. En met een twenter een twenterpremie. Vanaf het derde jaar kan je eerste, tweede en derde premies halen (of ongeprimeerd blijven). In tegenstelling tot andere rassen word er bij de Shetlandpony met de eerste premie zuiniger omgesprongen. Een Shetlandpony kan tot en met het twaalfde jaar worden geprimeerd.

Video: paarden-en ponykeuring te Gendt (Nederland)

Bron: Karen Wolters, De Shetlandpony. Warffum: Welzo Media Productions 2004