Hoe lang is de Shetland pony drachtig?

Als de drachtigheid is vastgesteld kan men geduldig beginnen wachten. De gemiddelde draagtijd is 11 maanden. Er zijn wel afwijkingen van drie tot vier weken mogelijk. Vaak is de periode van de drachtigheid erfelijk bepaald. Uit bepaalde stammen en merries komen de veulens doorgaans te vroeg. Anderen dan weer te laat (overdragen). Een klein percentage van de veulens wordt tussentijds verworpen (miskraam). Dat kan uiteraard verschilende oorzaken hebben. Een veel voorkomende oorzaak is stress ( door hevige onweersbuien, honden die de merries opjagen, vuurwerk,... ). Probeer onnodige stress te voorkomen.

Wanneer heeft de pony het meeste kans op drachtig worden?

De veulenhengstigheid (dus de eerste hengstigheid in de tweede week na de geboorte van het veulen) is de beste henstigheid. Er is dan 90% kans op drachtigheid. 

Wanneer de veulenhengstigheid niet benutten?

  • Als de merrie aan de nageboorte meer dan twee uur blijft staan (of bij veterinair verwijderen van de nageboorte)
  • Bij geboortes die moeilijk verlopen zijn
  • Bij merries die ouder zijn dan 13 jaar is een langere herstelperiode nodig voor de baarmoeder

Vanaf wanneer kan je de drachtigheid vaststellen?

Via een echo kan je vanaf ongeveer de 18de dag na de laatste dekking de drachtigheid laten vaststellen. Of via het opvoelen vijf weken na de laatste dekking. 

Als de merrie niet drachtig is en ook niet hengstig dan kan je in overleg met de hengstenhouder en de dierenarts een vervolgtraject afspreken. Er kunnen verschillende oorzaken zijn waarom de merrie niet drachtig is (dekinfectie, vroeg embrionale sterfte). In de meeste gevallen kan men veel bereiken met beperkte veterinaire begeleiding zoals spoelen van de baarmoeder of toediening van hormonen die de hengstigheid of de eisprong bevorderen.

Bron: Karen Wolters, De Shetlandpony. Warffum: Welzo Media Productions 2004