Hoe krijg je de pony in de trailer?

PonytrailerNatuurlijk is het niet meteen nodig om bij de aankoop van een pony ook een trailer te kopen. Als het alleen maar is voor het ophalen van de pony dan leen je gewoon even een trailer. Indien je echter plannen hebt om met je pony naar wedstrijden, shows of keuringen te gaan, dan kan je de aanschaf van een trailer overwegen. Er bestaan speciale ponytrailers maar het is wel goedkoper om een tweedehandse paardentrailer te kopen. Een 1-paards trailer is groot genoeg voor een Shetlander.  

Met de pony de trailer ingaan

Een pony in de trailer krijgen is zelden vanzelfsprekend. Meestal is er wel wat oefening voor nodig. Zorg altijd dat je met twee bent en ga met overleg te werk. De trailer mag geen donker gat zijn waar de pony in moet. Zorg dat alle deuren en luiken open staan om zoveel mogelijk licht in de trailer te laten. Zet een eventuele tussenwand aan de kant.

  • Neem de pony aan een lange lijn aan het halster vast. Neem een voerbak mee met zijn favoriete paardenbrokken en straal zelfzekerheid uit terwijl je glimlacht. De pony moet zich op zijn gemak voelen en merken dat het het een gezellig uitstapje wordt.
  • Vermijdt ten alle tijden stress en doe gewoon alsof jullie al jaren trailers inlopen. Loop dus gezwind en zelfzeker in de richting van de trailer. Maar stop als de pony stopt. Laat hem niet terug naar achteren lopen maar begin hem af te leiden door complimentjes te geven, zachte klopjes en strelingen. 
  • De pony zal stijf blijven staan en jij gaat alvast een stukje naar voor in de trailer staan. Hou de lijn gewoon strak zonder druk op de pony uit te oefenen. Als je dat wel doet dan zal de pony beslist achteruit willen.
  • Laat nu een tweede persoon, die de pony kent, de voorbenen om beurt een stukje naar voren zetten. Als je dat doet zullen de meeste pony's de achterbenen een stukje bij brengen en dan ben je alweer een beetje verder. Herhaal dit zo'n vier keer. 
  • Loopt de pony na deze vier keer nog steeds niet vanzelf in de trailer dan geeft de persoon die de voeten verzet een bak met lekkere paardenbrokken aan de persoon die het touw vastneemt. Die laat de pony een hap nemen maar houdt de bak met voer net buiten het bereik van de happende mond.
  • De andere persoon gaat opnieuw de voeten van de pony verzetten. Als de pony zo bij de etensbak komt mag hij een hap nemen.

Bij het oefenen is het steeds zeer belangrijk dat je rustig bent. Als je zenuwachtig wordt, je begint op te winden, dan stop je er beter mee en doe je verder als uw gemoedstoestand weer rustig is. Ga niet beginnen roepen tegen de pony en ruk niet aan het touw. Zorg dat je altijd iets lekkers bij de hand hebt om hem te belonen als hij en stukje vooruit gaat. Laat je zeker niets wijsmaken door betweters die je een zweep aanraden of de pony te blinddoeken. Doe het op een goede manier zoals het moet. De pony zal dan meer vertrouwen in je hebben.

Wanneer de pony in de trailer staat

Als de pony uiteindelijk in de trailer staat, maak hem dan goed vast. Doe even de achterklep dicht terwijl je bij hem staat en laat hem de rest van het voer eten. Als zijn eten op is doe je de klep weer open en gaat de pony achteruit de trailer uit. Zorg er wel voor dat er iemand naast de laadklep staat om de pony recht achteruit te laten gaan. Het is niet de bedoeling dat hij een stukje naar beneden valt en zich pijn doet.

De volgende keer oefen je op dezelfde manier en na een paar keer ga je ook een klein stukje met de trailer rijden. De pony zal leren dat de trailer niet eng is maar zal het linken aan de beloning die hij krijgt. Na een tijdje zal de pony prima in te laden zijn.

Wat als de pony de trailer echt niet in wil?

Als het echt  niet lukt om de pony in de trailer te krijgen dan kan je hem ook dwingen zonder dat je er zelf  bij moet zijn. Zet de pony in een ring of buitenbak waar hij niet uitkan. Zet de trailer met de klep naar beneden voor het hek. Ook langsheen de laadklep moeten er hekkens staan. Geef de pony eten en drinken maar dan wel in de trailer. Zet het gewoon vooraan in de trailer neer. En dan moet je geduld hebben. Desnoods een ganse week. Als de pony om te eten dan rustig de trailer naar binnen en buiten gaat dan kan je de normale training zoals hierboven beschreven hervatten.

Video: paard in de trailer zetten

Bron: Band G., (2001), De Shetlandpony als gezelschapsdier. Deurne: Etiko.