Shetlandpony met veulenWie besloten heeft om te gaan fokken met de Shetland pony kan over het algemeen niet meer wachten tot wanneer moeder natuur het werk vanzelf doet. We houden de pony's niet meer in kuddes op grote open vlakten en bovendien heeft niet zomaar iedereen een merrie en ook een hengst. Dus gaan de mensen op zoek naar een hengst. Als je wil weten aan welke voorwaarden een hengst moet voldoen dan kan je inlichtingen vragen aan een fokvereniging of bij het Shetland Pony Stamboek. Uiteraard kun je wel gaan fokken met elke beschikbare hengst maar als je het goed wil doen, dan doe je het officieel met de daarbijhorende papieren.

Als de merrie de blauwe stamboekpapieren heeft dan ga je op zoek naar een goedgekeurde hengst met de correcte papieren. Alleen dan zal het veulen dat daaruit voort komt ook officiële stamboekpapieren krijgen. Als je wil weten wat je eigenlijk wil dan kan je langsgaan naar een aantal keuringen. Let op de hoogte van de hengst, de kleur en het karakter. In principe kan je een merrie al laten dekken vanaf twee jaar, maar ze is dan nog niet volgroeid. Lichamelijk niet en geestelijk niet. Vanuit het welzijnsoogpunt van het dier is dit niet aan te raden. Het is ook niet aan te raden om na het krijgen van het veulen haar direct weer te laten dekken. Het lichaam van de merrie is nog niet hersteld en de kans op infecties bij de merrie is groter.

Wanneer de merrie laten dekken?

De hengstigheid van de merrie duurt ongeveer vijf tot zeven dagen. De laatste dag zou de beste dag zijn om te dekken. Wil je het echt zeker weten, laat dan de hengst bij de merrie. Je kan aan de reactie van de hengst zien hoe gewillig ze is en wanneer het juiste moment is. Goede maanden om de merrie te laten dekken zijn mei, juni en juli. Het veulen zal dan in het volgende voorjaar geboren worden en heeft dan de ganse zomer voor zich om te groeien. Het spenen (het veulen weghalen van de moeder) kan dan in het najaar volgen.

Hoe lang is de merrie drachtig?

Na het dekken volgt er na ongeveer 11 maanden een veulen. Een echt dikke buik krijgt de merrie na ongeveer 3 a 4 maanden. Maar zo lang hoef je natuurlijk niet te wachten om te weten of de pony drachtig is. Na drie tot vijf weken kan de dierenarts met scanapparatuur reeds zien of er een veulentje in de buik van de merrie zit.

Hoe kan je zien dat het veulen weldra geboren zal worden?

Als het veulen bijna geboren zal worden dan kan je dit zien aan de uier. Deze wordt steeds voller en er kunnen een soort kegeltjes op de tepels komen. Er kan ook al een beetje melk uit de uier beginnen lopen. Je kan het veulen ook letterlijk zien zakken, dat betekent dat de banden in de buik losser worden. Als de merrie onrustig wordt, gaat beginnen rondraaien en uiteindelijk gaat liggen, dan zou dit wel eens het grote moment kunnen zijn. Wanneer je al een paar keer gezien hebt hoe een merrie een veulen krijgt, en je dus ervaring hebt, kan je met enige zekerheid voorspellen wanneer het veulen geboren wordt.

Over het algemeen zal de geboorte goed verlopen. Het loopt zelden mis. Het kan wel eens gebeuren dat het vlies rond het pasgeboren veulentje niet breekt, maar dat kan je gemakkelijk met je vinger verhelpen. Aan de navelstreng hoef je niet te komen. Die breekt vanzelf af. Als de  nageboorte niet binnen een paar uur uit de merrie komt dan moet je de dierenarts verwittigen. Het veulen kan je wat proper en droog wrijven met oude handdoeken. Na de geboorte let je er op dat het veulen poept (zwarte mest, het zogenaamde darmpek) en drinkt. Ook de moeder moet weer goed op de benen kunnen staan.

Er worden te veel veulens geboren

Voor je definitief de keuze hebt gemaakt om te beginnen fokken met de Shetland Pony moet je goed beseffen dat er te veel gefokt wordt. Dat houd in dat alleen echt goede veulens een koper zullen vinden wanneer je wenst te verkopen. Vraag je dus eerst af of je pony wel geschikt is om mee te fokken en of je het veulen wel zal kunnen verkopen. Er worden vooral te veel hengstveulens geboren. In de praktijk betekent dat helaas dat ze meestal naar het slachthuis gaan. Je kan het natuurlijk ook voor jezelf houden.

Video: Shetlandpony wordt gedekt

Bron: Band G., (2001), De Shetlandpony als gezelschapsdier. Deurne: Etiko.