Enkele belangrijke foklijnen

ShetlanderZowat 95% van de foklijnen gaat terug tot de Britse stamvader Jack. Vooral via zijn zoon Odin is zijn invloed ongekend. De bruine Prince of Thule en Pydie zijn de andere minder invloedrijke, Britse stamvaders. Jack werd in 1871 geboren en Prince of Thule in 1872. De geregistreerde fokkerij is dus 130 jaar oud.

Vanuit de Nederlandse fokkerij vinden we alleen nog enkele nazaten die teruggaan op de in 1945 geboren blauwschimmel Berno van het Hof (geboren in 1945) en daarnaast Duc van het Hof, Othello en Johny Walker. Dat waren de 4 bonte hengsten. Aanvankelijk werd de lijn van Duc populair via de schimmelzoon Bartje (geboren in 1945). Van deze invloed is helaas niets meer over.

In de beginjaren van de Nederlandse Shetlandpony fokkerij waren deze Hollandse lijnen dominant. Het gevolg was dat bonten en schimmels overheersten. Dat is nu niet meer zo. In de jaren negentig waren de bonten en schimmels zelfs zeldzaam geworden.

Zwarten

Net als in het moederland is de fokkerij van zwarten, meestal met een stokmaat van ongeveer 1 meter, al jaren dominant. De fokkers die zich met deze tak bezighouden veranderen niet gemakkelijk van fokdoel. 

De fokkerij van zwarten is gebaseerd op twee dominante Schotse bloedlijnen. Deze gaan terug op de Odinzonen Thoreau en Beseiger. Beide lijnen komen ook weer samen bij Bright Star of Maryfield. De meest invloedrijke bloedlijnen zijn die uit de Marshwoodfokkerij van de familie Cox. Voor de Nederlandse fokkerij is vooral de hengst Sprinter of Marshwood via zijn zonen Supreme en Supremacy of Marshwood van grote invloed geweest. Supreme is jarenlang in Nederland actief geweest en via zijn preferente zoon Firo van de Vennen en de nog in Schotland geboren Joseph of Marshwood is zijn invloed enorm. Van Joseph werd namelijk Stelmor of Transy naar Nederland gehaald. Zijn zonen Coen van Neer, Hunter, Mustang en Kenneth van Bunswaard groeiden allemaal uit tot belangrijke preferente vaderdieren. Uit deze lijnen waren vooral de StelmorkleinzonenNarco van den Uitweg en D-Wendor van de Vuurbaak enorm invloedrijk. Van beide preferente zwarten is een groot aantal zonen en kleinzonen goedgekeurd en hebben zij veel kampioensmerries gefokt. 

Vossen

Een tweede grote fokkerijtak is die van de vossen. Deze heeft zich ongeveer gelijktijdignmet de Nederlandse zwartfokkerij ontwikkeld in het begin van de jaren '70. De vosfokkerij groeide door enkele Engelse impulsen uit tot een kwalitatief oogstaande fokkerij. Vaak gecombineerd met merries uit de Hollandse bloedlijnen die dan ook in de kleurfokkerij langer doorwerkten. Het was de preferente, luxe wells Firemann die eind de jaren '60  in Nederland de grondlegger werd van de moderne vosfokkerij en tot op hoge leeftijd actief bleek. 

Minifokkerij

De minifokkerij is nog veel jonger. Aanvankelijk werden kleine Shetlanders vooral geëxporteerd, met name naar België. Pas na 1980 werd de minifokkerij in Nederland populair. De eerste jaren werd er door import uit België en Engeland van alles geprobeerd. Het hele kleine werd al snel minder gewaardeerd mede vanwege vaker voorkomende afwijkingen en geboorteproblemen. De in 1982 geboren en in 1985 goedgekeurde minivossen Vorden Buddleia en Parlington Pimpernell werden samen met de vos import fairy Goldsmith de drie stamvaders van de minifokkerij.

Bont- en kleurfokkerij

De bontfokkerij is sinds begin de jaren '90 weer opnieuw opgestart. Inmiddels zijn er weer genoeg bonten die hun partij op de keuringen meeblazen. De goedgekeurde hengsten Napoleon van de Kortenhof en Kovin van Malang zijn twee nationaal maatkampioenen. Toch kunnen we buiten de moorkopbonte mini Urban van Ons Genoegen niet echt spreken van een bonte stamvader die een belangrijke lijn opzet.

In de vrouwelijke lijn is er wel een aantal stammen dat zich in positieve zin onderscheidt. Een voorbeeld hiervan is de stam Yvonne van de Kruisstraat via Lucky Star, Charming, Henry en Heraut van hoeve Eelwerd en Milton van de Sleutelhof. Dat geld ook voor de stam van Wieneke van het Ottersdam en haar kroon en preferente elite dochter Elsje van de Brugsteeg via de vosbonte eerste premie hengsten Jannique en Miquel van Stal Maruschka. En de nationaal kampioensmerrie Non Partout van Stal Gyant en de twee zonen van Jannique. In de zwartbonte fokkerij is het vooral de zwarte Amarinda van het Hof die via dochter Garinda van de Noord en kleinzonen Lex en Onyx Liebas een eigen lijn opgebouwd heeft. 

Bron: Karen Wolters, De Shetlandpony. Warffum: Welzo Media Productions 2004